Kurdisk milits rykker fram nord i Syria

Kurdisk milits kontrollerer store områder nord i Syria, noe tyrkiske myndigheter på den andre siden av grensa ser med stor uro på.
Kurdisk milits kontrollerer store områder nord i Syria, noe tyrkiske myndigheter på den andre siden av grensa ser med stor uro på. Foto: Rodi Said / Reuters

Kurdisk milits er i ferd med å ta kontroll over nye områder i Aleppo-provinsen, i ly av den russiskstøttede syriske militæroffensiven mot andre opprørere i området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge opprørskommandanter i området har den kurdiske YPG-militsen forsøkt å ta kontroll over flere arabiske landsbyer de siste dagene, angivelig for å utvide den kurdiske Afrin-enklaven.

– Vi kjemper nå på tre fronter, sier opprørskommandanten Yasser Abdul-Rahim, som forteller at hans styrker nå både er under angrep fra den ytterliggående islamistgruppa IS, syriske regjeringsstyrker og YPG.

Ifølge den syriske eksilgruppa SOHR tok YPG-militsen onsdag kontroll over landsbyen Mannagh og mesteparten av en militær flybase i nærheten, som har vært opprørskontrollert siden 2013.

Islamistiske opprørere forsøkte å holde stand på deler av flybasen, der det onsdag kveld pågikk harde kamper.

Les også: Verden lover milliarder til Syria

Selvstyre

Syrias president Bashar al-Assad ga tidlig i borgerkrigen utvidet selvstyre til kurderne nord i Syria, i håp om at de skulle hjelpe ham med å bekjempe mer regimekritiske opprørsgrupper. Det har de også gjort.

YPG-militsen får nå støtte fra USA og har vist seg å være de mest effektive i kampen mot IS i området. De har også holdt andre syriske opprørsgrupper på avstand og har som takk fått være i fred for syriske regjeringsstyrker og deres russiske og iranske støttespillere.

Les også: Forskere tror krigen i Syria vil vare lenge

Tyrkisk bekymring

Tyrkia ser med stor bekymring på YPG-militsens stadig sterkere stilling i Nord-Irak og raser mot USA som støtter dem.

Tyrkia ser på den kurdiske militsen som en forlenget arm av Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som både de, USA og EU har på sin liste over terrororganisasjoner, og frykter at de syriske kurderne i neste omgang skal komme PKK til unnsetning inne i Tyrkia.

Les også: Kerry: – Nå må partene i Syria gripe sjansen

Raser mot USA

Tidligere i uka ble USAs ambassadør i Tyrkia kalt inn på teppet i Ankara, og onsdag kom president Recep Tayyip Erdogan med et nytt utfall mot sine NATO-allierte i Washington.

– Er dere på vår side eller på YPG- og PKK-terroristenes side, sa Erdogan.

Han hevdet videre at USA ikke evner å se den kurdiske militsens sanne natur, noe som har resultert i «et hav av blod» og skapt store sikkerhetsproblemer for Tyrkia.

Tyrkia er problemet

En av president Bashar al-Assads nærmeste rådgivere, Bouthaina Shaaban, mener på sin side at det er Tyrkia som er hovedproblemet i konflikten.

– Det som skjer i Syria er et resultat av tyrkisk aggresjon, sa hun tidligere i uka, og lovet at syriske regjeringsstyrker nå akter å ta kontroll over grensa mot nabolandet i nord som ifølge henne har «osmanske ambisjoner».

– Vi håper at operasjonen i nord vil fortsette helt til vi har tatt kontroll over grensa og vi har stanset terroristene som Tyrkia helt siden starten av krisen har sendt inn i Syria, sa Shaaban.

Personvernpolicy