Tsjetsjenias leder: – Russiske spioner infiltrerer IS i Syria

Den regionale lederen i Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov, i samtale med journalister i hovedstaden Groznyj.
Den regionale lederen i Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov, i samtale med journalister i hovedstaden Groznyj. Foto: Musa Sadulayev / Ap

Den Kreml-vennlige tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov hevder spioner fra hans region har blitt sendt for å infiltrere Den islamske staten og bistå russiske bombetokt over Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kadyrov, som har ledet regionen i Nord-Kaukasus siden 2007, fremmer påstanden i en dokumentar som skal sendes på statlig fjernsyn onsdag.

Dokumentaren hevder at «agenter fra tsjetsjenske spesialistyrer er utplassert i IS’ treningsleire for å innhente etterretningsinfomrasjon og hjelpe til med å identifisere mål for russiske flyangrep, melder nyhetsbyrået AFP.

En IS-kriger med gruppas flagg på gaten i den irakiske byen Mosul. Arkivfoto. Foto: Stringer / Reuters
En IS-kriger med gruppas flagg på gaten i den irakiske byen Mosul. Arkivfoto. Foto: Stringer / Reuters

Kadyrov sier at de «beste krigerne» kommer fra det hovedsakelig muslimske Tsjetsjenia, og at de har klart å etablere et «intrikat spionnettverk i selve IS», selv om enkelte av dem skal ha blitt drept.

– Vi har dessverre hatt noen tap, sier Kadyrov under et intervju som vises i dokumentaren.

– Men de visste hvor de skulle, og hva de involverte seg i. De dro så vi kan leve i fred i Tsjetsjenia og over hele Russland.

Les også: Putin-alliert med trusselvideo mot opposisjonsleder

Ubekreftet

Forhåndsglimtet av dokumentaren viser Kadyrov på en treningsleir i Tsjetsjenia, der tung væpnede menn skyter på mål og løper gjennom hinderløyper.

Tsjetsjenske agenter i IS samler ifølge lederen «informasjon om organisasjonsstrukturen og antallet terrorister, og setter mål for bombeangrep», hevdes det i dokumentaren.

Det har ikke latt seg gjøre å sikre en uavhengig bekreftelse av Kadyrovs påstander, melder AFP. Russlands president Vladimir Putin har avvist bakkeoperasjoner i Syria.

Kreml-talsmannen Dmitrij Peskov ønsket ikke å kommentere Kadyrovs uttalelser.

En kilde i den tsjetsjenske ledelsen sier til nyhetsbyrået Interfax at «det har vært personer fra Tsjetsjenia i konfliktområdet på syrisk og irakisk jord siden IS oppstod.»

En russisk statsborger oppvokst i Tsjetsjenia identifiserte seg som Magomed Khasiev på en gisselvideo IS offentliggjorde i begynnelsen av desember. Foto: Reuters Tv / Reuters
En russisk statsborger oppvokst i Tsjetsjenia identifiserte seg som Magomed Khasiev på en gisselvideo IS offentliggjorde i begynnelsen av desember. Foto: Reuters Tv / Reuters

– Disse er selvorganiserte grupper unge menn med mål om å bekjempe terrororganisasjonen, hevder kilden, og legger til at «ingen av dem er medlem av russiske væpnede styrker eller ansatt av innenriksdepartementet.»

Les også: IS oppfordrer til «hellig krig» mot Russland og USA

Halshugget «spion»

IS offentliggjorde i desember en video som viser halshuggingen av en etnisk tsjetsjensk mann som på film innrømmet at han spionerte på IS i Syria på oppdrag for russisk etterretning.

Kadyrov innrømmet på dette tidspunktet at russiske hemmelige tjenester er til stede i Syria for å «gjennomføre oppdrag for å nøytralisere banditter», men sa offeret på videoen ikke arbeidet med disse.

Samtidig har enkelte muslimske tsjetsjenere og andre russere reist til Syria for å støtte ekstremistene i IS.

Ifølge tall fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB i desember har totalt 2900 russere deltatt i kamphandlinger med ekstremistene i Syria og Irak.

Les også: PST konfronterte russisk agent på åpen gate

Personvernpolicy