Tyrkia stenger ikke grensen til Syria

Tyrkiske ambulanser på vei inn i Syria med mat og medisinsk hjelp via grenseovergangen ved Oncupinar søndag.
Tyrkiske ambulanser på vei inn i Syria med mat og medisinsk hjelp via grenseovergangen ved Oncupinar søndag. Foto: Osman Orsal / Reuters

Tyrkia kommer ikke til å stenge grensen til Syria selv om rundt 70.000 flyktninger kan komme til å ta seg over fra den syriske siden, slår statsminister Ahmet Davutoglu fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis president Bashar al-Assads regjeringsstyrker og deres allierte fortsetter de intensiverte kampene i grenseområdene, kan rundt 70.000 syriske flyktninger komme til å ta seg inn i Syria, sa Davutoglu i nasjonalforsamlingen tirsdag formiddag.

Men han la til at Tyrkia ikke kommer til å stenge grenseovergangene.

Kort tid etter kunngjorde utenriksminister Mevlut Cavusoglu at Tyrkia nå har sluppet inn 10.000 nye flyktninger av til sammen 50.000 som står på grensen. Tyrkiske grensevakter slipper flyktninger inn i landet på kontrollert vis, sa han på en pressekonferanse i Budapest tirsdag, og la til at Tyrkia også er i ferd med å etablere flyktningleirer på syrisk side av grensen.

Les også: Aftenpostens korrespondent kastes ut av Tyrkia

FN-bekymring

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) oppfordrer Tyrkia til å holde grensen åpen.

– UNHCR har forståelse for tyrkiske myndigheters bekymring rundt muligheten for en stor flyktningbølge til landet som allerede har ivaretatt 2,5 millioner syriske flyktninger. Men mange mennesker får ikke lov til å krysse grensen. Vi ber Tyrkia åpne grensen for alle sivile som flykter fra Syria og som søker internasjonal beskyttelse, sa UNHCR-talsmann William Spindler tirsdag formiddag.

Spindler ber det internasjonale samfunnet om å hjelpe Tyrkia med å fordele byrdene.

Les også: Syriske styrker rykker frem mot grensen til Tyrkia

Skylder på Russland

Tirsdag formiddag uttalte både EU og NATO at den russiske tilstedeværelsen i Syria gjør situasjonen verre.

– Russlands handlinger i Syria forverrer det som allerede er en svært ille situasjon. Som en direkte konsekvens av den russiske militære innsatsen, vinner det morderiske Assad-regimet terreng, den moderate syriske opposisjonen taper terreng og ytterligere tusener av flyktninger drives på flukt mot Tyrkia og Europa, sa EU-president Donald Tusk tirsdag.

Les også: Forskere tror krigen i Syria vil vare lenge

– NATO støtter sterkt alle forsøk på å få slutt på lidelser, få på plass en våpenhvile og tilrettelegge for politisk overgang i Syria. Russland undergraver disse forsøkene ved å drive tusenvis av flyktninger til Tyrkia. Russland bidrar dermed til å gjøre krisen enda mer desperat. Økt russisk flyaktivitet krenker dessuten NATOs luftrom, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse tirsdag.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa i forrige uke at Russlands tilstedeværelse i Syria er en invasjon og at landet må holdes ansvarlig for at sivile blir drept. Tirsdag formiddag svarte president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov at det ikke finnes troverdige bevis for at sivile blir drept i russiske flyangrep.

Les også: Solberg: – Vi må bla opp penger til Syria

1 million nye flyktninger

Mandag uttalte visestatsminister Numan Kurtulmus at Tyrkia frykter at opptil 600.000 flyktninger vil forsøke å dra til Tyrkia som følge av kampene i den nordlige syriske Aleppo-provinsen. Der har Assads regjeringsstyrker rykker fram med russisk flystøtte.

Cavusoglu fulgte tirsdag opp med å oppjustere tallet. Tyrkiske myndigheter frykter en ny flyktningbølge på opptil 1 million mennesker hvis den russiske og syriske militæroffensiven mot opposisjonelle opprørsgrupper fortsetter, sa han.

Les også: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver nordmann 53 øre dagen

Personvernpolicy