Syrias opposisjon raser etter massiv russisk bombing

Opposisjonen i Syria avlyste tirsdag ettermiddag et møte med FNs spesialutsending Staffan de Mistura og viste til at de har sagt det som skal sies.
Opposisjonen i Syria avlyste tirsdag ettermiddag et møte med FNs spesialutsending Staffan de Mistura og viste til at de har sagt det som skal sies. Foto: Pierre Albouy / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syrias største opposisjonsgruppe HNC avlyste tirsdag et møte med FNs spesialutsending Staffan de Mistura etter massiv russisk bombing like ved Aleppo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har lagt fram våre krav. På det nåværende tidspunkt er det ikke noe poeng å gjenta seg selv overfor de Mistura, sa en talskvinne for den saudistøttede paraplyorganisasjonen HNC.

Møtet med Mistura ble avlyst etter at Russland hadde gjennomført en mengde flyangrep i nærheten av Aleppo nord i Syria. I alt skal det ha blitt gjennomført 270 flyangrep siden mandag morgen.

– Siden i går kveld har det skjedd en stor massakre i Syria, og ingen gjør noen ting. Ingen sier noe, verdenssamfunnet er fullstendig blindt, sier Salem al-Meslet fra HNC.

Les også: Kerry: – Nå må partene i Syria gripe sjansen

– Ingen endring

Mannen HNC har utpekt til forhandlingsleder, Mohamed Alloush fra den sunniislamistiske opprørsgruppen Jaysh al-Islam, er ikke optimist.

– Ingenting har endret seg på bakken, og så lenge situasjonen er slik, er vi ikke optimistiske, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs spesialutsending hadde tidligere tirsdag samtaler med den syriske regjeringsdelegasjonen i Genève, som etter møtet understreket at det ennå ikke er innledet formelle fredssamtaler, heller ikke indirekte, slik Staffan de Mistura hevdet mandag.

– Vi er fortsatt i en forberedende fase for indirekte samtaler, sa den syriske forhandlingslederen Bashar al-Jaafari.

Les også: Mange drept i luftangrep mot IS-dominerte provinser i Syria

HNC krever at regimet i Damaskus åpner for humanitære korridorer til beleirede byer, stanser bombingen av sivile områder og løslater tusenvis av fanger. Grupper er også rasende på at regimet ved hjelp av de russiske flyangrepene har rykket nærmere to sjia-landsbyer i Aleppo som har vært beleiret av opprørere i lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Håper på våpenhvile

Utenriksminister Børge Brende (H) sier til NTB at det er «mange skjær i sjøen» i Genève, men at presset på partene til å bidra konstruktivt, er sterkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er kommet noen positive tegn fra Genève om at det kan være mulig å få til en våpenhvile. Det ville vært et enormt framskritt, sier Brende, som samtidig understreker at hindringene er svært mange.

Brende var tirsdag i Roma, der han drøftet kampen mot den ytterliggående islamistgruppa IS sammen med utsendinger fra over 20 land. Der ble Genève-samtalene ifølge Brende viet stor oppmerksomhet, ikke minst hvorvidt det er mulig å etablere humanitære korridorer slik at sivile syrere får hjelp.