Erdogan-kritiske redaktører risikerer livstidsdom

President Recep Tayyip Erdogan, her under et møte med USAs visepresident Joe Biden i Istanbul i forrige uke, lovet at avisens redaktører skulle straffes. Påtalemyndigheten har nå lagt ned påstand om livstidsfengsel.
President Recep Tayyip Erdogan, her under et møte med USAs visepresident Joe Biden i Istanbul i forrige uke, lovet at avisens redaktører skulle straffes. Påtalemyndigheten har nå lagt ned påstand om livstidsfengsel. Foto: Handout / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

To redaktører i avisen Cumhuriyet må straffes med fengsel på livstid for å ha publisert en sak om tyrkiske våpenleveranser til islamister i Syria, krever påtalemyndigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndigheten ber tingretten i Istanbul dømme sjefredaktør Can Dundar og Ankara-redaksjonens redaktør Erdem Gul til fengsel på livstid, melder nyhetsbyrået Dogan, som siterer tiltalen som påtalemyndigheten nå har utarbeidet.

De to redaktørene i den sekulære, regimekritiske og venstreorienterte avisen sitter i varetekt i Silivri-fengselet nær Istanbul. De ble pågrepet i slutten av november etter å ha offentliggjort bilder som skal vise tyrkisk etterretningstjeneste sende våpen og ammunisjon til opprørere i Syria.

Forsendelsene, som besto av flere esker, ble sendt på lastebiler tilhørende den nasjonale etterretningstjenesten MIT. Men de ble stanset av tyrkiske sikkerhetsstyrker nær grensen til Syria.

Varslet straff

President Recep Tayyip Erdogan anmeldte personlig avisen i fjor sommer, i tide før valgkampen startet. Han anklaget avisen og sjefredaktør Dundar for å ha «publisert bilder og informasjon som er i strid med sannheten», og for å ha «tilegnet seg og spredt hemmelig informasjon».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erdogan benektet påstander om at Tyrkia hjelper opprørere, inkludert IS. Hjelpen på bildene skulle til den turkmenske minoriteten i Syria, ifølge ham. Erdogan anklaget redaktør Dundar for spionasje.

– Personen som laget denne historien, vil betale en høy pris. Jeg kommer ikke til å la ham slippe unna med det, sa presidenten i et intervju med statskanalen TRT.

Les også: Tyrkias egne grensekrenkelser kritiseres

Ba om EU-hjelp

Etter pågripelsen skrev de to redaktørene et brev til EU-landenes ledere der de ba EU legge press på Tyrkia. EU må ikke godta kompromisser om menneskerettigheter i Tyrkia i bytte mot hjelp til å begrense tilstrømmingen av flyktninger og migranter, skrev de.

EU har lovet Tyrkia 3 milliarder euro, drøyt 28 milliarder kroner, mot at landet reduserer strømmen av flyktninger som forsøker å ta seg videre til Europa. Senest mandag forsikret EUs utenrikssjef Federica Mogherini at Tyrkia skal få pengene.

Les også: Tyrkia hevder Russland kjøper olje fra IS