UNICEF: 250 millioner barn lever nå i krigsområder

UNICEF ber om 25 milliarder kroner til sitt arbeid blant barn som er rammet av krig og katastrofer i år, og håper å kunne bruke drøyt ti av disse milliardene på syriske barn, som disse i en flyktningleir i Tyrkia.
UNICEF ber om 25 milliarder kroner til sitt arbeid blant barn som er rammet av krig og katastrofer i år, og håper å kunne bruke drøyt ti av disse milliardene på syriske barn, som disse i en flyktningleir i Tyrkia. Foto: Umit Bektas / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og flere hundre millioner trues av tørke og andre naturkatastrofer. FNs barnefond (UNICEF) ber nå om 25 milliarder kroner for å komme dem til unnsetning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De siste fem årene har verden endret seg fra å ha rekordlavt antall kriger og konflikter til at dette nå er en av de største truslene mot barns overlevelse og utvikling, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge.

Hvert niende barn i verden lever nå i krig, konstaterer han.

– Om man ikke sørger for at disse barna får den hjelpen de trenger så står man i fare for å miste en hel generasjon barn i flere land, advarer Apeland.

Store behov i Syria

UNICEF ber nå om 25 milliarder kroner til barn i krig og kriser og har øremerket drøyt 10 av disse milliardene til hjelpearbeid i krigsherjede Syria og blant syriske flyktninger i Libanon, Jordan, Irak, Egypt og Tyrkia.

– Konflikter utfordrer oss med tanke på å få inn hjelp. De grusomme bildene av underernærte barn fra Madaya i Syria viser det. Men vi får hjelp inn og hjelpen nytter. UNICEF vil gjøre en stor forskjell for barn i kriser også i 2016, sier Apeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norske bistandskutt kan ramme millioner av verdens fattige

– Verste tørke på 30 år

Sudan er den nest største posten i UNICEFs budsjett for Midtøsten og Nord-Afrika, for også der rammer tørke millioner av mennesker.

FNs barnefond har budsjettert med en drøy milliard kroner i Sudan, 1,4 milliarder kroner i Sør-Sudan og nærmere 930 millioner kroner i Etiopia.

– Etiopia opplever nå den verste tørken på 30 år og vi anslår at 435.000 barn vil trenge behandling for alvorlig akutt underernæring, sier Apeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i Vest- og Sentral-Afrika er behovene store og UNICEF ber i sin appell til giverlandene om drøyt 4,1 milliarder kroner til sitt hjelpearbeid i denne delen av verden, drøyt 1,1 milliard kroner i Kongo alene.

Boko Harams herjinger i Nigeria har drevet nærmere 2 millioner mennesker på flukt i eget land, og barna trenger både mat, helsetilbud og skolegang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UNICEF er også dypt bekymret over utviklingen i Den sentralafrikanske republikk og Burundi, der mange er drevet på flukt og trenger hjelp utenfra.

Les også: 64 tiltak for å hjelpe barn ut av fattigdom

Utdanning

Dersom giverlandene åpner lommeboken og etterkommer appellen, legger FNs barnefond opp til å bruke hver fjerde krone på utdanning.

– Skole er ikke bare en rett barna har, det er også et verktøy for gjenoppbygging. Utdanning danner den plattformen som barna skal bygge sin fremtid på, og barna utgjør landets fremtid. Å satse på utdanning i kriser er dermed også god utviklingspolitikk, sier Apeland.

UNICEF håper å kunne vaksinere 11,7 millioner barn mot meslinger i inneværende år, gi 17,3 millioner mennesker tilgang til rent drikkevann, gi skolegang til 8,2 millioner barn og behandle 2,9 millioner barn for feil- og underernæring.