IS presses både i Syria og Irak

Irakiske regjeringsstyrker samler seg for å rykke frem mot sentrum av Ramadi, der de har møtt hard motstand fra IS. Foto: Reuters / NTB scanpix
Irakiske regjeringsstyrker samler seg for å rykke frem mot sentrum av Ramadi, der de har møtt hard motstand fra IS. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremistorganisasjonen IS er under press både i Syria og Irak. I Nord-Syria mistet de kontrollen over en demning, og i Irak er regjeringsstyrkene på offensiven i Ramadi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det nordlige Syria erobret en ny kurdisk-arabisk allianse lørdag en viktig demning på Eufrates-elva som IS hadde kontroll over.

De syriske demokratiske styrkene (SDF) opplyser at de fikk kontroll over Tishreen-demningen etter harde kamper med IS. Også syv landsbyer langs elvas østlige bredd ble tatt, ifølge SDFs talsmann Talal Sello.

Med erobringen har SDF kuttet en viktig forsyningsrute for IS. Demningen, som ligger to mil fra IS' bastion i Raqqa, bidrar også til fremstilling av elektrisitet til mye av det nordlige Aleppo.

Les også: President erklærer Gambia som islamsk stat

Støtte fra USA

SDF hadde flystøtte fra USA da de innledet offensiven mot demningen onsdag kveld. Kampene fortsatte lørdag langs vestbredden av Eufrates.

Det er andre gang SDF greier å frata IS viktige områder. Nylig inntok gruppa 200 landsbyer i provinsen Hasakeh i det nordøstlige Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden den ble dannet i oktober har SDF hatt stor fremgang i det nordøstlige Syria og ser ut til også å ha utvidet sitt operasjonsområde lenger vest.

Gruppa består av den kurdiske YPG-geriljaen og flere arabiske grupperinger, og den støttes av den USA-ledede koalisjonen.

Les også: IS hevder de ikke er svekket av flyangrep

Vil ta Mosul

I Irak varslet statsminister Haider al-Abadi at regjeringsstyrkene vil ta opp kampen om storbyen Mosul så snart de har klart å få kontroll over Ramadi, 100 kilometer vest for hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hærens antiterrorstyrke rykket i begynnelsen av uka inn i Ramadi som IS har hatt kontrollen over siden mai. Men rapportene fra hovedstaden i Anbar-provinsen forteller at soldatene møter kraftig motstand fra IS-krigerne i byen.

De militante islamistene har forskanset seg rundt et kompleks av offentlige bygninger i bydelen Hoz, og fredag slet de irakiske styrkene fortsatt med å rykke videre frem i byen fra distriktene de har kontroll over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 70.000 islamske lærde med fatwa mot IS

Hindringer

– Vi møter mange hindre, for det meste snikskyttere og bilbomber, sier en av elitesoldatene, løytnant Bashar Hussein, fra en stilling sør for Hoz.

Torsdag var regjeringssoldatene rundt 500 meter fra bygningskomplekset, og dagen etter hadde de bare rykket 200 meter nærmere. Fredag anslår hæren at «færre enn 400» IS-krigere har forskanset seg i Ramadi.

– Minelagte hus, selvmordsangrep, improviserte sprengladninger, snikskyttere, granater, raketter: Daesh bruker alt de har for å stanse sikkerhetsstyrkenes fremmarsj, sier Ibrahim al-Fahdawi, sjefen for sikkerhetskomiteen i distriktet Khaldiya.

Les også: Obama ber Russland og Tyrkia fokusere på IS

Varsler fredssamtaler

Mens kampene pågår både i Syria og Irak, sier FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, at han tar sikte på å samle de stridende partene i Syria til fredssamtaler i Genève 25. januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Han regner med at alle de relevante syriske partene samarbeider fullt ut i denne prosessen. Utviklingen på bakken bør ikke få lov til å avspore den», heter det i en uttalelse fra de Misturas talsperson lørdag.

Uttalelsen ble sendt ut dagen etter at Zahran Alloush, lederen av opprørsgruppen Jaysh al-Islam, ble drept i et flyangrep som russerne mistenkes for å stå bak.

Alloush deltok i samtaler for å samle opposisjonen i Saudi-Arabia tidligere denne måneden, og hans død kan ha satt bestrebelsene for fredssamtaler tilbake.

FNs sikkerhetsråd sluttet seg forrige helg til et såkalt veikart til fred i Syria. Veikartet legger opp til samtaler i FN-regi, som etter planen skal resultere i en samlingsregjering og nyvalg innen to år.

Les også: Al-Shabaab advarer mot å slutte opp om IS