Sikkerhetsrådet vil stanse pengestrømmen til IS

Storbritannias finansminister George Osborne (til høyre) and Spanias finansminister Luis de Guindos Jurado stemmer for resolusjonsforslaget. Foto: Mike Segar (Reuters / NTB scanpix)
Storbritannias finansminister George Osborne (til høyre) and Spanias finansminister Luis de Guindos Jurado stemmer for resolusjonsforslaget. Foto: Mike Segar (Reuters / NTB scanpix)

Finansministrene i de 15 medlemslandene i Sikkerhetsrådet har enstemmig vedtatt en resolusjon som oppfordrer FNs medlemsland til å kriminalisere alle former for finansiering av IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den vedtatte resolusjonen oppfordrer medlemslandene til å skjerpe lovverket for å stanse pengestrømmen til den ytterliggående islamistgruppen, og alle landene må innen 120 dager vise hvilke tiltak de har innført for å stoppe finansiering til IS.

Landene blir bedt om å føre opp flere av IS' støttespillere på FNs sanksjonsliste, som fra før også inkluderer al-Qaidas støttespillere. Den nye svartelisten kalles «ISIL- og al-Qaida-sanksjonslisten», etter utkastet utformet av USA og Russland.

Resolusjonen gir FNs generalsekretær Ban Ki-moon 45 dager på seg til å utarbeide en omfattende rapport om IS og hvor de henter inntektene sine fra.

Les også: Frankrike vil strupe IS' oljeøkonomi gjennom FN

Oljeinntekter

IS kontrollerer store områder av Irak og Syria og har blant annet store inntekter fra oljeutvinning. Oljen smugles til naboland som Tyrkia, noe Sikkerhetsrådet vil ha slutt på.

– Om vi kan få tilgang til lommeboken og kassa deres, på en intensivert og mer aggressiv måte, så kommer det til å få store følger for deres evne til å føre krig, mener USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Sikkerhetsrådet vedtok i februar et russisk resolusjonsutkast som var et forsøk på å kutte pengestrømmen til IS, men diplomater mener mange land både kan og bør gjøre langt mer i så måte.

Les også: FBI: – IS «revolusjonerer» terrorisme

Utpressing og plyndring

Ifølge det London-baserte analyseselskapet IHS henter IS inn rundt 700 millioner kroner hver måned, men russiske og amerikanske flyangrep mot oljeinstallasjonene de kontrollerer har den siste tiden rammet inntektene deres.

Rundt halvparten av inntektene kommer fra utpressing og plyndring av eiendommer, mens 43 prosent kommer fra oljesalg. Det resterende kommer fra narkotikasmugling, salg av elektrisitet og pengegaver, anslår IHS.

Les også: E-sjefen: IS kan bare beseires med store bakkestyrker