E-sjefen: IS kan bare beseires med store bakkestyrker

Store bakkestyrker må til for å beseire IS i Syria og Irak, flyangrep alene er ikke nok, mener etterretningssjef Kjell Grandhagen.
Store bakkestyrker må til for å beseire IS i Syria og Irak, flyangrep alene er ikke nok, mener etterretningssjef Kjell Grandhagen.

IS kan ikke beseires med flyangrep alene, mener etterretningssjef Kjell Grandhagen, som er enig med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ganske åpenbart at å bekjempe IS fra luften ikke kan gi de resultatene man håper på, sier Grandhagen til NRK.

Bakkestyrker må til dersom man skal gjøre seg håp om å beseire den militante islamistgruppen som nå kontrollerer store deler av Irak og Syria, mener han.

Utrolig vanskelig

– Det er vanskelig å se for seg at du kan tvinge IS ut av de områdene de kontrollerer uten bakkestyrker. De er infiltrert med sivilbefolkningen hele veien. Det gjør det utrolig vanskelig å gjennomføre presise operasjoner som svekker kapasiteten deres over tid, sier Grandhagen.

Han deler syn med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og den tidligere lederen for FNs observatørstyrke i Syria, generalløytnant Robert Mood.

Les også: – 49-åring fra Profetens Ummah har sluttet seg til IS

Løser ikke noe

– En seier over IS og stabilisering av konfliktområdene i Irak og Syria krever like stor innsats som i Afghanistan, sa Diesen til Klassekampen nylig.

– Det er riktig at luftmakt alene ikke løser noe. Skal du oppnå resultater, må du inn med bakkestyrker. I Syrias tilfelle snakker vi om store bakkestyrker, sa Mood til Dagbladet. .

USAs president Barack Obama har tidligere slått fast at det ikke er aktuelt å sende amerikanske bakkestyrker til Syria. Hvem som eventuelt skal ta opp kampen mot IS på bakken, er derfor høyst usikkert.

Les også: – IS kontrollerer 70 prosent av Syria

Flymotstand

USA ba tidligere i måneden Norge bidra med kampfly i luftkrigen mot IS, noe flere partier på Stortinget har uttrykt stor skepsis til.

Også blant folk flest er motstanden mot å sende kampfly til Syria stor, viser en fersk meningsmåling respons har utført for Aftenposten og Bergens Tidende.

50 prosent av de spurte er negative til å sende kampfly, 30 prosent er positive, mens 20 prosent er usikre.

Les også:

1,5 millioner muslimer har signert fatwa mot IS

Bondevik advarer mot norsk militærmakt i Syria: – Et ekstremt dårlig signal

Solberg om Syria-bidrag: – Merker meg den store motstanden på Stortinget

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus