Amnesty: IS fører krig med våpen fra Vesten

Arkivfoto som viser IS-krigere i Anbar-provinsen i Irak i starten av 2014. Siden den gang har terroristorganisasjonen opparbeidet seg et stort arsenal med sofistikerte våpen, i hovedsak plyndret fra irakiske militærlagre.
Arkivfoto som viser IS-krigere i Anbar-provinsen i Irak i starten av 2014. Siden den gang har terroristorganisasjonen opparbeidet seg et stort arsenal med sofistikerte våpen, i hovedsak plyndret fra irakiske militærlagre. Foto: Uncredited / Ap

Brorparten av den militante jihadistgruppa IS' enorme våpenarsenal kommer fra USA, EU, Russland og Kina, fastslår Amnesty International i en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS har opparbeidet seg et stort arsenal med sofistikerte våpen, i hovedsak plyndret fra irakiske militærlagre.

Gjennom ekspertanalyser av flere tusen verifiserte videoer og bilder kartlegger Amnesty IS' bruk av våpen som er produsert og utviklet i minst 25 land.

– Det enorme og varierte våpenarsenalet som brukes av den væpnede gruppa som kaller seg Islamsk stat (IS), er et lærebokeksempel på hvordan hensynsløs våpenhandel danner grobunn for de mange grufulle overgrep i massiv skala, sier Amnestys Patrick Wilcken, som forsker på våpenkontroll, sikkerhetshandel og menneskerettigheter i organisasjonen.

Les også: USA ber Norge delta i krigen mot IS i Syria

Våpenbonanza

Da IS erobret storbyen Mosul i fjor sommer, tok krigerne også enorme mengder amerikanskproduserte våpen og kjøretøy. Utstyret kom godt med da IS siden inntok andre deler av Irak.

– Svak regulering av de kolossale våpenstrømmene inn i Irak, som går flere tiår tilbake i tid, har gitt IS og andre væpnede grupper en bonanza – tilgangen på våpen mangler sidestykke, sier Wilcken.

Les også: – Norge kan ha importert olje fra IS

Uansvarlig

Amnesty understreker at det store våpenarsenalet som IS har tilrøvet seg, har gjort de opprørerne i stand til å gjennomføre grufulle overgrep med fryktelige konsekvenser for sivilbefolkningen. Vilkårlige drap, voldtekt, tortur og bortføringer har drevet flere hundre tusen mennesker på flukt.

Ekstremistgruppas varierte og omfattende våpenarsenal gjenspeiler flere tiår med uansvarlige våpenleveranser til Irak, mener organisasjonen. Amnesty fremhever manglende kontroll siden USAs invasjon i 2003, samt utbredt korrupsjon i irakiske regjeringer, som bakgrunnsårsaker.

Saken fortsetter under videoen.

Utrolige opptak fra syrisk blogger: Slik er livet under IS:

Forsvunnet

Mesteparten av IS' våpen og ammunisjon ble i sin tid levert til det irakiske militæret fra USA, Russland og tidligere sovjetstater. Våpenstrømmene ble blant annet finansiert gjennom oljehandel, Pentagon-kontrakter og NATO-donasjoner, ifølge Amnesty. Brorparten av disse våpnene er nå forsvunnet fra irakiske militærlagre.

IS har i dag tilgang til avanserte våpen som luftvernsystemer, styrte panservernraketter og pansrede kampkjøretøy, samt automatvåpen fra den russiske AK-serien og amerikanske M16 og Bushmaster.

IS disponerer dessuten store mengder konvensjonelle våpen, granater og artilleri. Kalsjnikov-rifler fra Sovjet-tiden er svært vanlig blant IS-krigere.

Les også: Hevder IS-medlemmer har inntatt Thailand

En vekker?

Amnesty håper nå at flere land vil lære av erfaringene med IS, og at rapporten vil bidra til at våpenstrømmene til konfliktområder dempes i framtida.

– Arven fra våpenspredningen i Irak og regionen har allerede ødelagt flere millioner menneskers liv og levebrød og utgjør stadig en trussel. Konsekvensene av skjødesløse våpenleveranser til Irak og Syria, og IS' påfølgende erobring, må være en vekker for våpeneksportører over hele verden, sier Wilcken.

Les også:

Tyrkia: – Vi har bevis for at Russland kjøper olje fra IS

Jagland advarer mot bakkestyrker i Syria

Putin: – Tyrkia kommer til å angre på nedskytingen

Hellas hånet Tyrkias nedskyting av russisk fly

Tybring-Gjedde: – Syria-flyktningen skal hjem, alle som en

IS' våpen:

* Amnesty International gir følgende oversikt over noen av våpnene IS har plyndret til seg i Irak og Syria de siste to årene:

* Januar 2014: Politi- og militærutstyr, levert fra USA, etter et angrep på hovedpolitistasjonen i Fallujah i Irak.

* Juni 2014: Rundt 250.000 rustede kjemiske stridshoder fra Saddam Husseins gamle kjemiske anlegg Al-Muthana i Irak

* Juni 2014: Store mengder amerikanske militærkjøretøy av typen Humvee, stridsvogner og pansrede kjøretøy, samt ulike typer lettere våpen og ammunisjon – nok til å væpne inntil 60.000 soldater – fra forlatte lagre og militærposter i og rundt Iraks nest største by Mosul.

* Juni 2014: Betydelig mengder våpen fra Camp Speicher i Tikrit i Irak, etter at regjeringshæren flyktet fra IS' offensiv.

* August 2014: Kampfly, helikoptre, stridsvogner, artilleri (inkludert luftvernsystemer) og ammunisjon fra en flybase i Raqqa, samt flybasen Tabaqa i Syria.

* September 2014: Stridsvogner, pansrede kjøretøy, 41 Humvees og ulike våpen fra Camp Saqlawiya i Anbar, Irak.

* Oktober 2014: Stridsvogner, tunge våpen, krigsmateriell og reservedeler fra militærbasen og treningsleiren i Hit i Anbar, Irak.

* Mai 2015: Over 100 pansrede stridskjøretøy, deriblant titalls stridsvogner og panservogner, samt artillerideler fra Ramadi, Irak.

* Mai 2015: Store mengder ammunisjon, feltkanoner og missiler fra flybasen i Palmyra i Syria.

(Kilde: Amnesty International)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus