USA ber Norge delta i krigen mot IS i Syria

Til nå har Norge holdt seg til å bidra i Irak, der de er invitert inn av regjeringen i Bagdad.
Til nå har Norge holdt seg til å bidra i Irak, der de er invitert inn av regjeringen i Bagdad. Foto: Gunnar Lier / NTB scanpix

USA har bedt Norge om å øke sitt militære bidrag i kampen mot IS, samt å bidra i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA ba den 3. desember Norge om å øke den militære innsatsen mot IS, skriver Aftenposten.

– Jeg kan bekrefte at vi, på lik linje med en rekke av våre allierte, har mottatt en forespørsel fra USA om å stille med ytterligere militære bidrag til kampen mot ISIL, i tillegg til det militære bidraget vi yter i dag. Dette krever en grundig vurdering. Forespørselen behandles nå i Forsvarsdepartementet på vanlig måte, svarer Eskil G. Sivertsen, talsmann for Forsvarsdepartementet.

Fersk rapport fra Amnesty: IS fører krig med våpen fra Vesten

Frykter militær hengemyr

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, sier til NTB at han forventer at Stortinget får saken på sitt bord.

– Jeg regner med at Stortinget blir konsultert i et så viktig spørsmål, sier Helleland, som mandag kveld ikke hadde rukket å sette seg ordentlig inn i saken.

I Frp-leiren får forespørselen fra USA lunken mottagelse. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde sier til NRK at han frykter Syria kan bli en militær hengemyr for Norge.

– Jeg mener at vi bidrar på en god og relevant måte i dag med opplæring av Peshmerga-styrkene i Irak. Vi kan bidra med informasjon, overvåking og så videre, men ikke flere styrker, er dommen hans.

Les også: – Norge kan ha importert olje fra IS

– Må stå samlet

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier de vil ta stilling til forespørselen når den kommer til Stortinget.

– Det er viktig at verdens land står samlet i den internasjonale kampen mot ISIL. Vi ser fram til å høre regjeringens vurderinger av eventuelle nye anmodninger fra våre allierte, sier han.

Til nå har Norge holdt seg til å bidra i Irak, som ett av over 60 land som bidrar i den amerikanskledede koalisjonen mot IS. Der har som nevnt norske styrker blant annet trent kurdiske Peshmerga-soldater i Nord-Irak og den irakiske hæren i Bagdad-området.

Les mer: Norske soldater i Irak bor på luksushotell

Les også:

Jagland advarer mot bakkestyrker i Syria

Hevder IS-medlemmer har inntatt Thailand

Saudi-Arabia vil samarbeide militært med Norge

Norge sitter på gjerdet i het flyktningdebatt i EU

Tybring-Gjedde: – Syria-flyktningene skal hjem, alle som én

PST: – Kan være IS-sympatisører blant flyktningene i Norge

Tyrkia: – Vi har bevis for at Russland kjøper olje fra IS

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus