Putin: – Tyrkia kommer til å angre

Se video av Putins tale her.

Russlands president Vladimir Putin sier han ikke kan ignorere at Tyrkia hjelper «terrorister» og at tyrkerne kommer til å angre på nedskytingen av et russisk fly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kommer ikke til å glemme Tyrkias sammensvergelse med terrorister. Vi har og kommer alltid til å anse forræderi som toppen av lavmål. Det skal de vite, de i Tyrkia som skjøt våre piloter i ryggen, sa Putin i sin tale i den russiske nasjonalforsamlingen torsdag om nasjonens tilstand.

Moskva hevder den tyrkiske regjeringen hjelper terrorgrupper i Syria og kjøper olje av ekstremistgruppa IS.

Flere sanksjoner

Tyrkia skjøt forrige uke ned et russisk krigsfly i grenseområdet til Syria. Tyrkia sier det befant seg i tyrkisk luftrom og flyet ble skutt ned etter gjentatte advarsler, noe russerne avviser.

Tyrkia kommer til å angre «mer enn én gang» på nedskytingen, sa Putin, som torsdag viet store deler av sin TV-sendte tale til nasjonen til striden med Ankara.

Den russiske presidenten varsler flere sanksjoner mot Tyrkia som straff for nedskytingen. Russland har allerede forbudt import av enkelte tyrkiske matvarer, men torsdag gjør Putin det klart at han har planer om å gå mye lenger, uten å gå i detalj.

Les også: – Norge kan ha importert olje fra IS

Mer enn tomater

– Vi har ikke tenkt til å drive med militær sabelrasling. Men hvis noen tror at de ved å ha utført denne grufulle krigsforbrytelsen, drap på vårt folk, skal kunne slippe unna med enkelte tiltak mot deres tomater eller noen begrensninger på andre sektorer, tar de smertelig feil, sa Putin til tilhørerne i Kreml.

– Vi kommer ikke til å slutte med å minne dem på hva de gjorde, fortsatte presidenten.

Russland har i årevis støttet den syriske president Bashar al-Assads brutale regime, og i høst innledet russerne en massiv luftkrig mot Assads mange fiender, deriblant opprørsgrupper som støttes av land som Tyrkia og USA.

Les også: Russland planlegger base på månen innen 20 år

– Guds straff

Russland sier de bare bomber terrorgrupper i Syria, men angrepene nord i landet har i stor grad også rammet turkmenske områder med nære bånd til Tyrkia.

Putin sier han ikke forstår hvorfor Tyrkia, som altså står på motsatt side som Russland i krigen i Syria, skjøt ned flyet.

– Sannsynligvis er det bare Allah som vet hvorfor de gjorde dette. Og det er åpenbart at Allah bestemte seg for å straffe ledelsen i Tyrkia ved å frata dem all intelligens og forstand, sa den russiske presidenten.

Les også: Terrorforsker: Bombing av IS kan gi flere terrorangrep

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus