Britiske bombefly angrep oljefelt i Syria

Et britisk bombefly av typen Tornado. Denne typen fly har ifølge kilder utført angrep i Syria natt til torsdag.
Et britisk bombefly av typen Tornado. Denne typen fly har ifølge kilder utført angrep i Syria natt til torsdag. Foto: Darren Staples / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske krigsfly angrep torsdag oljefelt øst i Syria, få timer etter at Parlamentet ga grønt lys til å delta i luftkrigen mot IS, opplyser en regjeringskilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg godkjente en rekke mål i oljefeltene Omar, brønnhoder. Tornado-flyene utførte vellykkede angrep mot de målene, sier forsvarsminister Michael Fallon til BBC torsdag morgen.

To bombefly lastet med tre bomber hver, gikk på vingene bare én time etter at et overveldende flertall av de britiske folkevalgte hadde gitt statsminister David Cameron støtte til å bombe IS i Syria. En time senere forlot ytterligere to fly av typen Tornado britenes flybase i Akrotiti på Kypros.

Tidlig torsdag morgen hadde alle fire flyene vendt tilbake til basen etter å ha utført britenes første luftangrep i Syria. Samtidig opplyser Fallon at ytterligere åtte krigsfly skal sendes til Kypros for å delta i luftkrigen.

Stort flertall

Britene har brukt basen på Kypros til å utføre luftangrep i Irak i over ett år.

Etter en intens debatt som varte hele ettermiddagen og kvelden onsdag, stemte det britiske parlamentet for å delta i luftkrigen mot IS-mål i Syria. Vedtaket fikk klart flertall med 397 stemmer mot 223 i Underhuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister David Cameron mener de britiske bombene kan utgjøre en solid forskjell ved å ramme IS' selverklærte hovedstad Raqqa nordøst i Syria, samt opprørernes oljevirksomhet.

Første gang Cameron forsøkte å få støtte fra de folkevalgte for å delta i krigen i Syria, var i 2013. Den gang skulle bombene rettes mot regimets brutale diktator Bashar al-Assad, men flertallet var skeptisk til en ny militærintervensjon etter smertefulle erfaringer i Irak, Libya og Afghanistan. Året etter ga Parlamentet grønt lys til flyangrep mot IS i Irak, hvor en USA-ledet koalisjon kriger mot ekstremistene med den irakiske regjeringens velsignelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russland mener dette beviser at Erdogan deltar i oljehandel med IS

– Tryggere

Når britene nå likevel kaster seg inn i Syria-krigen to år senere, er mandatet utelukkende begrenset til angrep mot den såkalte islamske staten. IS har dominert Syria-debatten i Vesten siden den ytterliggående jihadistgruppa i fjor sommer erobret store deler av Syria og Irak i fjor sommer. Titusener av fremmedkrigere har sluttet seg til ekstremistenes rekker, og IS har det siste året tatt på seg ansvaret for en rekke terrorangrep i utlandet, deriblant blodbadet som kostet 130 menneskeliv i Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cameron har argumentert med at å bombe IS på hjemmebane vil gjøre Storbritannia tryggere. IS utgjør en terrortrussel mot det britiske folk, og britene har en moralsk forpliktelse til å delta i krigen, mener statsministeren.

Les også: – Norge kan ha importert olje fra IS

Sivile rammet

Blant de 223 parlamentarikerne som stemte imot Camerons forslag, var Labour-leder og krigsmotstander Jeremy Corbyn. Han mener britiske bomber i Syria nødvendigvis vil drepe sivile, uansett hvor målrettet luftkrigen blir. Corbyn ba regjeringen kjempe for en politisk løsning og jobber for å kutte IS' finansiering. 66 av Labour-lederens partifeller stemte imidlertid for Camerons forslag.

Blant det skotske nasjonalistpartiet SNPs 55 representanter, stemte samtlige nei til britiske luftangrep i Syria.

USAs president Barack Obama uttrykker i en uttalelse at han er veldig positiv til at Storbritannia nå skal delta i de internasjonale luftoperasjonene i Syria.

– Siden vi startet operasjonene mot IS har Storbritannia vært en av våre mest verdifulle partnere, og vi har et spesielt forhold som bunner i våre felles verdier og innsatsvilje til global fred, fremgang og sikkerhet, sa Obama i uttalelsen.

Les også: Forskere tror krigen i Syria vil vare i mange år til

Land som bomber IS hvor:

* En USA-ledet koalisjon har bombet IS i Irak og Syria siden september i fjor. Angrepene er autorisert av den irakiske regjeringen, men ikke den syriske, som amerikanerne nekter å samarbeide med.

* Koalisjonen består av rundt 60 land, men bare rundt en seksdel av disse deltar i rent faktisk i luftangrepene, som det så langt har vært gjennomført 8.300 av. Amerikanske fly har gjennomført 80 prosent av disse angrepene.

* Fem land, USA, Frankrike, Canada, Australia og Jordan, har bombet i begge landene. Storbritannia blir nå det sjette.

* Saudi-Arabia, Bahrain, De forente arabiske emirater og Tyrkia deltar i aksjoner i Syria, men ikke i Irak.

(Kilde: Ritzau)