USA sender flere spesialsoldater til Irak

USA sender spesialstyrker til Nord-Irak, opplyste forsvarsminister Ashton Carter i Kongressen tirsdag.
USA sender spesialstyrker til Nord-Irak, opplyste forsvarsminister Ashton Carter i Kongressen tirsdag. Foto: Jim Lo Scalzo / Epa

USA sender flere spesialstyrker til Nord-Irak for å bistå i kampen mot IS og vurderer også å gjøre det samme i Syria. Nyheten blir ikke godt mottatt i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I fullt samarbeid med den irakiske regjeringen utplasserer vi en spesialstyrke for å bistå irakiske og kurdiske styrker og legge enda mer press på IS, sa USAs forsvarsminister Ashton Carter i Kongressen tirsdag.

– Disse spesialstyrkene skal over tid kunne gjennomføre operasjoner, frigjøre gisler, samle etterretning og fange IS-ledere, sa han.

Protester

Iraks statsminister Haider al-Abadi, som kom til makten med støtte fra USA og Iran for et drøyt år siden, virker ikke begeistret over nyheten.

– Irak trenger ikke utenlandske bakkestyrker, sier Abadi til nyhetsbyrået Reuters.

De sjiamuslimske militsgruppene som i nært samarbeid med irakiske regjeringsstyrker har ledet an i krigen mot IS, er enda mindre vennligstilt.

– Vi kommer til å jage og kjempe mot enhver amerikansk styrke som blir sendt til Irak. Slike amerikanske styrker vil være hovedmål for vår gruppe. Vi har kjempet mot dem før, og vi er beredt til å gjenoppta kampen, sier en talsmann for Kata'ib Hizbollah-militsen, Jafaar Hussaini til Reuters.

Talsmenn for Badr-militsen og Asaib Ahl al-Haq, som begge støttes av Iran, kommer med tilsvarende uttalelser til nyhetsbyrået.

Les også: Obama ber Russland og Tyrkia fokusere på IS

Ikke nytt

USA har hatt soldater i Irak siden invasjonen av landet i 2003, selv om kampstyrkene ble trukket ut i 2010 og de siste soldatene offisielt forlot landet året etter.

USA har imidlertid fortsatt 17.000 ansatte ved sin ambassade i Bagdad og 5.000 militære kontraktsarbeidere.

Det er ingen hemmelighet at det blant disse er spesialsoldater med topphemmelige og heller uklare oppgaver.

President Barack Obama ga alt sommeren 2014 grønt lys til spesialoperasjoner i Nord-Irak, og minst 3.500 soldater har siden vært offisielt stasjonert i de kurdiske områdene.

Ifølge Pentagon har de primært fungert som trenere og rådgivere for kurdisk milits, men ifølge amerikanske medier har de i all hemmelighet spilt en aktiv rolle i jakten på IS.

Les også: Terrorforsker: – Bombing av IS kan gi flere terrorangrep

På plass i Syria

Obama varslet i oktober i år også at det skulle sendes 50 spesialsoldater til Syria, til tross for sitt tidligere løfte om at det ikke ville bli aktuelt med amerikanske bakkestyrker i landet.

Offisielt skal de amerikanske spesialsoldatene bistå moderate opprørere i Syria, selv om USA tidligere har erkjent at det er vanskelig å finne opprørere som kan betegnes som dette.

Dersom de amerikanske spesialsoldatene er i landet, bistår de i dag trolig amerikanske kampfly med å finne bombemål.

Ifølge Ashton Carter er USA «innstilt på å øke» antallet spesialsoldater i Syria, men han gikk ikke i detalj på dette.

En Pentagon-kilde opplyser til Reuters at også disse spesialsoldatene vil bli stasjonert i Irak.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus