NATO-land svarer på tyrkisk bønn

Flere NATO-land svarer på Tyrkias bønn om støtte og sender militært utstyr sørover. Norge er ikke blitt spurt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia står i en presset situasjon like ved krigsherjede Syria og ba tidligere i høst NATO-partnere om større militær nærvær som en forsikring.

Spania har sendt et rakettsystem til tyrkerne, mens USA har sendt F15-fly. Generalsekretær Jens Stoltenberg sier også Storbritannia skal bistå med fly, mens Danmark og Tyskland sender fartøy til NATO-styrken i Middelhavet. Andre land er ventet å melde seg på i løpet av de neste ukene.

– Alt dette er relevant for Tyrkia og en del av forsikringstiltakene overfor Tyrkia, sier Stoltenberg til pressen i Brussel.

Norge ikke spurt

Situasjonen i sør er en viktig del av NATOs forsvarsministermøte i Brussel tirsdag. Utenriksminister Børge Brende (H) sier det ikke har kommet noen forespørsel fra Ankara til Norge.

– Norge er ikke blitt spurt om å bidra militært inn til Tyrkia. Så det er ikke en aktuell problemstilling, sier Brende til NTB om muligheten for et norsk bidrag.

– Det Tyrkia er ute etter, som jeg opplever det, er NATO-solidaritet, sier han og fremholder at landet har stor militærkraft også selv.

Les også: NATO forsvarer Tyrkias nedskyting av russisk fly

Nedskyting

Tyrkia ba om større NATO-nærvær før nedskytingen av et russisk kampfly forrige uke, og Stoltenberg er nøye med å påpeke at støtten fra de andre landene ikke kommer som følge av hendelsen.

– Vi har støttet Tyrkia i mange år som et NATO-medlem og diskuterer hvordan vi kan fortsette å støtte dem og stå for beroligende tiltak. Men jeg vil understreke at dette ikke er knyttet til hendelsen forrige uke, sier han.

NATO har stilt seg bak Tyrkia etter nedskytingen, som tyrkerne sier skjedde fordi det russiske kampflyet krenket luftrommet deres. Det blir avvist fra Russland.

Les også:

Hellas hånet Tyrkias nedskyting av russisk jagerfly

FN-utsending ser håp i Syrias håpløshet

20.000 syriske flyktninger vil koste hver nordmann 53 øre dagen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus