NATO forsvarer Tyrkias nedskyting av russisk fly

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu møtte mandag NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg for å drøfte situasjonen i Syria etter at Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly på den syrisk-tyrkiske grensen i forrige uke.
Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu møtte mandag NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg for å drøfte situasjonen i Syria etter at Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly på den syrisk-tyrkiske grensen i forrige uke. Foto: Francois Lenoir / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO-alliansen stiller seg bak Tyrkias nedskyting av et russisk fly i Syria. – Men det viktigste nå er å bevare roen og dempe spenningen, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO støtter fullt ut Tyrkias rett til å forsvare sitt luftrom, understreket Stoltenberg flere ganger da han møtte den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu i Brussel mandag for å drøfte situasjonen.

– Vi forsvarer Tyrkias rett til å forsvare sitt luftrom. Men situasjonen ved grensa er ytterst brennbar, og det er viktig å bevare roen, understreket Stoltenberg.

Forholdet mellom NATO og Russland har vært ytterst anspent etter at NATO-landet Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly på grensen til Syria i forrige uke.

Brennbart

Tyrkia hevder at flyet befant seg inne i tyrkisk luftrom da det ble skutt ned, noe Russland har avvist.

– Våre informasjoner om hendelsen samsvarer med de forklaringene Tyrkia har gitt. Dette er ikke første gangen Russland krenker landets luftrom, sa Stoltenberg på en felles pressekonferanse med Davutoglu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han kom imidlertid ikke med noen løfter om at NATO vil øke støtten til Tyrkia, slik det gikk rykter om i forkant av møtet.

– Vårt fokus er nå å dempe spenningen mest mulig.

Tirsdag skal NATO diskutere hvordan det kan utvikles en mekanisme for å hindre at slike episoder skal kunne skje i framtiden.

Les også: Hellas hånet Tyrkias nedskyting av russisk jagerfly

Ingen unnskyldning

Tyrkia sendte mandag den russiske piloten som ble drept da jagerflyet ble skutt ned, tilbake til Russland.

Samtidig understreker Davutoglu at det ikke kommer på tale å gi Russland noen unnskyldning for nedskytingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men vi er rede til å snakke med Russland når som helst. Vi ønsker et godt forhold til Russland, sier han.

Stikk motsatt signal kom imidlertid fra Paris, der Russlands president Vladimir Putin gjorde det klart at han ikke har noen planer om å møte sin tyrkiske kollega Tayyip Erdogan under klimatoppmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erdogan har bedt om å få møte Putin ansikt til ansikt.

Derimot varslet russiske myndigheter mandag at de vil forby import av tyrkiske jordbruksprodukter, frukt og grønnsaker som følge av nedskytingen av bombeflyet. Sanksjonene kan bli utvidet om nødvendig, opplyser tjenestemenn i Moskva.

Les også: FN-utsending ser håp i Syrias håpløshet

– IS er fienden

Samtidig anklager han Russland for å ikke bare føre en kamp mot ekstremistgruppa IS, men også mot moderate opprørsgrupper og sivile.

– Langs den syrisk-russiske grensa finnes det ikke en eneste IS-kriger. Men Russlands bombing skaper titusener nye flyktninger fra Syria, og det er Tyrkia som betaler prisen for dette, sier Davutoglu.

– Vi må bli enige om at det er IS som er fienden, sier han.

Les også: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver nordmann 53 øre dagen