EU og Tyrkia enige om flyktningavtale

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu på en pressekonferanse etter møtet mellom EU og Tyrkia i Brussel søndag. Foto: Eric Vidal (Reuters / NTB scanpix)
Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu på en pressekonferanse etter møtet mellom EU og Tyrkia i Brussel søndag. Foto: Eric Vidal (Reuters / NTB scanpix)

EU og Tyrkia er enige om en flyktningavtale, opplyser EU-president Donald Tusk. Avtalen innebærer at Tyrkia får 3 milliarder euro for å takle flyktningsituasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia:

  • EU-landene har på et toppmøte i Brussel søndag inngått en avtale med Tyrkia, som får løfter om 3 milliarder euro i støtte mot å begrense tilstrømmingen av flyktninger og migranter til Europa.
  • Tyrkia skal bruke pengene på de minst 2,2 millioner flyktninger som allerede oppholder seg i landet.
  • Tyrkia skal sørge for å sende migranter som ikke har krav på asyl tilbake til opprinnelseslandet så raskt som mulig.
  • EU og Tyrkia skal avholde toppmøter to ganger i året. Hvordan dette konkret skal skje, er ikke bestemt, men det er blitt antydet at EU-presidenten og lederen for EU-kommisjonen skal representere EU-landene.
  • EU-landene og Tyrkia åpner et nytt kapittel i de ellers fastkjørte forhandlingene om tyrkisk EU-medlemskap: Kapittel 17 om økonomisk og monetært samarbeid. Partene skal diskutere dialog om flere kapitler over nyttår.
  • Hvis tyrkerne oppfyller EUs krav, blant annet om passikkerhet, vil EU oppheve visumkravene for tyrkiske statsborgere fra oktober 2016.


(Kilder: Ritzau, Den europeiske unions råd)

Tyrkia får EU-milliarder for å bidra til å begrense tilstrømmingen av flyktninger og migranter mot Europa og for å ta seg av de 2,2 millioner syriske flyktninger som allerede befinner seg i landet på en god måte.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier søndagens møte har fornyet relasjonene på et høyt nivå, og at avtalen innebærer en felles respons på flyktningkrisen.

Beløpet tilsvarer rundt 28 milliarder kroner og kan, i henhold til avtalen, justeres. De løpende utbetalingene forutsetter at Tyrkia overholder avtalen.

Bakgrunn: – EU gir Tyrkia milliardbeløp i flyktningavtale

Årlige toppmøter

– Det var en historisk dag og et historisk møte, sier Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu. Han opplyser at det også ble avgjort at EU og Tyrkia skal ha to toppmøter årlig fremover. Før møtet omtalte Davutoglu toppmøtet som en «ny start» på prosessen for tyrkisk EU-medlemskap.

Tusk sa etter møtet at han så toppmøtet som et nytt utgangspunkt for forholdet mellom Tyrkia og EU.

– Avtalen innebærer en klar plan for en betimelig gjenopprettelse av orden på vår delte grense. Vi øker også vår hjelp til syriske flyktninger i Tyrkia, sa Tusk på en felles pressekonferanse med Davutoglu.

Et annet element i avtalen er at tyrkiske borgere fremover kan reise visumfritt i Schengen-området. Reglene skal mykes opp fra oktober neste år.

– Lovlig ramme

Før møtet søndag sa Tysklands statsminister Angela Merkel at en flyktningavtale med Tyrkia kan bidra til å sette tilstrømmingen av flyktninger og migranter inn i en lovlig ramme, fremfor dagens ukontrollerte situasjon.

– En sentral del av denne handlingsplanen vil bli hvordan vi kan erstatte ulovlig migrasjon med lovlig migrasjon, og hvordan vi kan bedre flyktningers situasjon i Tyrkia, sier Merkel.

Les også: EU stryker Tyrkia med hårene, skjerper grensekontroll og utsendelse av flyktninger

Personvernpolicy