Meny

PU varsler grundigere kontroll av unge menn på flukt

Politiets utlendingsenhet skal nå kontrollere unge menn som er på flukt nærmere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets utlendingsenhet (PU) skal gå grundigere til verks under registreringen av enkelte grupper asylsøkere. Målet er å fange opp potensielt farlige personer.

Flere asylsøkere gjør at politiet har fått kortere tid til å vurdere hver enkelt asylsøkers identitet og bakgrunn, ifølge VG.

Derfor varsler PU økt satsing på såkalt «sikkerhetsprofilering», som innebærer at man går grundigere til verks under registreringen av noen grupper asylsøkere, basert på kriterier som kjønn, alder, landbakgrunn, familietilknytning og opphold i krigs- og konfliktsoner.

– Unge menn fra krigssoner i Syria og Irak vil trolig være viktigere for oss å vurdere enn for eksempel en eldre kvinne fra Eritrea, sier assisterende sjef i PU, Morten Hojem Ervik, som understreker at det kun vil bli stilt noen flere spørsmål til disse personene.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener norske myndigheter må innføre såkalt iris-identifikasjon – øyegjenkjenning. Denne metoden benyttes blant annet av FN og flere hevder at den er mer pålitelig enn identifikasjon gjennom fingeravtrykk.

– Det er mange innenfor Europas grenser vi ikke vet hvem er. Det gjør at behovet for sikker registrering nasjonalt øker, og at noen som opererer med flere identiteter, må stoppes, sier Andersen til NTB. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus