Meny

Russland og Frankrike vil koordinere angrepene mot IS

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland og Frankrike vil koordinere angrepene mot ekstremistgruppa IS i Syria. Det sier Frankrikes president François Hollande etter møter i Moskva.

Hollande møtte tirsdag Russlands president Vladimir Putin, og de to hadde en felle pressekonferanse etter møtet der en rekke temaer ble tatt opp.

Det er uklart om det fransk-russiske militærsamarbeidet vil omfatte andre medlemmer av den USA-ledede koalisjonen som driver luftkrig mot IS. Russland har så langt drevet sin egen operasjon i Syria, og har bombet både IS og andre, vestligstøttede opprørsgrupper.

Landene skal blant annet dele etterretningsinformasjon, og ifølge Hollande er det enighet om at bare IS og lignende islamistgrupper skal omfattes av angrepene.

Les også: Obama og Hollande vil trappe opp luftkrigen mot IS

Maratondiplomati

Hollande var i Moskva for å samle støtte i kampen mot IS i Syria og Irak. Den franske presidenten har innledet en diplomatisk maraton i dagene etter terrorangrepene i Paris for snart to uker siden. Han har hatt møter med en rekke statsledere.

Onsdag var Tysklands statsminister Angela Merkel på besøk i Paris, og Tyskland lover blant annet å sette inn rekognoseringsfly og en fregatt. Torsdag morgen møtte Hollande Italias statsminister Matteo Renzi i Paris, før han satt seg på flyet til Moskva.

Samtalene med Putin dreide seg mye om Syrias politiske fremtid, ifølge Hollande. Han la vekt på at den syriske presidenten Bashar al-Assad ikke kan ha noen rolle i Syria i fremtiden, et standpunkt som har bred støtte i vestlige land.

Putin, som er en av Assads nærmeste allierte, uttalte på sin side at det er opp til det syriske folket å bestemme om Assad skal fortsette som landets leder.

Les også: Hollande: – Ingen krig mellom sivilisasjoner

Komplisert

Terrorangrepene i Frankrike nylig og bombingen av et russisk passasjerfly over Egypt gjør at landene må samles mot en «felles fiende», sa Putin da de to møttes i Kreml.

– Vi er klar for dette samarbeidet, sa Putin.

På besøk hos president Barack Obama i Washington tidligere i uka fikk Hollande løfter om en opptrappet luftkrig mot IS, men USAs president er lunken til å innlede et tettere samarbeid med Putin.

Den tyrkiske nedskytningen av et russisk kampfly som skal ha krenket tyrkisk luftrom har ytterligere komplisert bildet, og Putin langet ut mot Tyrkia under pressekonferansen med Hollande torsdag.

Les også: Hollande: – Kampen vil bli nådeløs

Vil angripe oljetransport

Russland og Frankrike er enige om å samkjøre og trappe opp luftangrepene mot kjøretøy som transporterer olje i IS-kontrollerte områder i Syria.

Både Putin og Hollande understreket behovet for flere angrep mot oljetransporten, som dermed vil ramme en viktig inntektskilde for IS, da Hollande besøkte Moskva torsdag.

På en felles pressekonferanse mellom de to utnyttet Putin muligheten til å gjenta sine anklager mot Tyrkia for å lukke øynene for til IS' oljesmugling. Putin sa at det er «teoretisk mulig» at Ankara ikke er klar over oljeforsyningene som kommer inn på dets territorium fra IS-kontrollerte områder i Syria, men la til at det er vanskelig å forestille seg.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har sagt at Tyrkia tar forholdsregler ved grensa til Syria for å stoppe oljesmugling, og benekter antydninger om at myndighetene selv kjøper olje av ekstremistgruppen.

– Tyrkia kjøper olje og gass kun fra kjente kilder, sier Erdogan.

Les også: Tyrkia: – Russland må be om unnskyldning

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus