Menneskesmuglere lokker asylsøkere til Norge på Facebook

LOKKES PÅ FACEBOOK: På denne gruppa på Facebook står det at UDI opplyser at Norge vil ta imot 25.000 syriske og irakiske flyktninger innen utgangen av 2015. Folk som vil reise via Russland til Norge, bes om å ta kontakt med de som står bak gruppa. Foto: Skjermdump Facebook
LOKKES PÅ FACEBOOK: På denne gruppa på Facebook står det at UDI opplyser at Norge vil ta imot 25.000 syriske og irakiske flyktninger innen utgangen av 2015. Folk som vil reise via Russland til Norge, bes om å ta kontakt med de som står bak gruppa. Foto: Skjermdump Facebook

Det er nesten umulig å stenge slike grupper, mener forsker. Politiet er bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På den åpne Facebook-gruppen «Reise til Europa fra Moskva» står det skrevet på arabisk at asylveien til Norge er åpen og at veien gjennom Russland er lett. De som står bak gruppen lover å ordne med hotell, flybillett og bil som skal ta interesserte til Norge. Prislappen er 5000 dollar per person, skriver NRK.

Dette er langt fra den eneste gruppen der menneskesmuglere tilbyr reiser til asylsøkere mellom ulike europeiske land. Og seniorforsker Maria Gabrielsen Jumbert ved Institutt for fredsforsking (PRIO) sier til NRK at Facebook er blitt et sentralt verktøy for menneskesmuglere.

Hun mener det er vanskelig for myndighetene å få stengt sidene eller få fjernet feilinformasjon.

Les også: Regjeringen vil bremse asylstrømmen med ferjekontroll

Politiet er bekymret over at menneskesmuglere får operere på Facebook på denne måten, men får ikke gjort noe med det, ifølge seksjonsleder Rolf-Arne Kurthi ved Politiet utlendingsenhets (PU) registreringsenhet.

– Politiet skulle gjerne ha fulgt opp arbeidet med å prøve å ta menneskesmuglerne som organiserer turene til Norge, men det hadde krevd enda flere hender enn det vi har i dag, sier han til NRK.

Les også:

Annonser skal stoppe afghanske asylsøkere

Færre asylsøkere over Storskog

Britisk krigsskip står klart til å jakte på menneskesmuglere

Personvernpolicy