Stoltenberg maner til ro

Nå trengs det diplomati, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg og maner til ro mellom Tyrkia og Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO og Stoltenberg stiller seg bak tyrkerne i disputten med Russland. Men generalsekretæren prøver først å fremst å dempe gemyttene etter at Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly tirsdag.

– Dette er en alvorlig situasjon som krever at vi alle er forsiktige og bidrar til å trappe ned situasjonen, sier Stoltenberg.

Bakgrunn: Bekymring etter at Tyrkia skjøt ned russisk fly

– Alvorlige konsekvenser

NATO holdt tirsdag kveld hastemøte på hovedkvarteret i Brussel etter ønske fra Tyrkia. Landet brukte en halvannen times samling til å fortelle Norge og de andre landene i forsvarsalliansen om omstendighetene for nedskytingen i grenseområdet mot Syria.

Tyrkia sier det russiske flyet krenket landets luftrom, noe Russland avviser.

Det er første gang et russisk eller sovjetisk fly er blitt skutt ned av et NATO-medlemsland siden 1950-tallet, og Russlands president Vladimir Putin sier saken kommer til å føre til alvorlige konsekvenser for Tyrkia.

– Det er som å bli dolket i ryggen, sa Putin til pressen i Sotsji, hvor han tirsdag skulle møte Jordans kong Abdullah.

Les også: Russland: Flyger drept etter nedskyting av kampfly

Hindre

Stoltenberg sier informasjonen NATO har, er i overensstemmelse med Tyrkias opplysninger om en krenkelse av luftrommet. Han fremholder at alliansen lenge har vært bekymret for Russlands militære aktivitet i Syria like ved NATO-landet Tyrkias grenser.

Russland innledet omfattende luftangrep i Syria mot IS og ulike opprørsgrupper i slutten av september. I oktober anklaget Tyrkia landet for å ha tatt seg inn i luftrommet deres to ganger, og varslet at flere krenkelser ikke ville bli tolerert.

– Vi står sammen med Tyrkia. Vi vil fortsette å følge med på utviklingen nær NATOs grenser, sier Stoltenberg og understreker at det som nå trengs, er diplomati.

– Vi må hindre flere slike hendelser. Jeg ser frem til ytterligere kontakt mellom Ankara og Moskva, understreker Stoltenberg overfor pressen i Brussel.

Les også: – Pilotene truet aldri Tyrkia

Opptak

Tyrkia spilte etter det NTB forstår, av lydopptak for NATO-kollegene tirsdag kveld som skal vise hvordan det russiske flyet flere ganger ble varslet før nedskytingen.

Tyrkerne la også frem en oversikt over ruta de mener viser hvordan det russiske flyet tok inn i tyrkisk luftrom.

Russland-forsker Julie Wilhelmsen kaller hendelsen dramatisk og skummel.

– Det er nettopp noe som dette man har vært veldig, veldig redd for, sier Wilhelmsen til NTB.

Hun sier det i hele høst har vært en frykt for en stedfortrederkrig mellom Russland og Vesten på grunn av uenighet om president Bashar al-Assad, men at dette endret seg etter terroren i Paris og nedskytingen av det russiske flyet i Sinai. Etter disse hendelsene så man begynnelsen på et slags samarbeid for å nedkjempe IS i Syria.

– Men en så dramatisk hendelse som at et NATO-medlem skyter ned et russisk kampfly, bringer tilbake spørsmålet om stedfortrederkrig, sier hun.

Les også: Russisk fly skutt ned i Syria ved grensen til Tyrkia

Pilot død?

Nedskytingen skjedde tirsdag formiddag Hatay-provinsen, ikke langt fra kystbyen Latakia i Syria.

Ifølge tyrkiske myndigheter ble de russiske flyene advart ti ganger før det ble åpnet ild, men advarslene ble ignorert, noe det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon senere tirsdag har bekreftet.

De to flygerne greide å skyte seg ut i fallskjerm. Det russiske militæret har bekreftet at den ene av flygerne har omkommet. Ifølge Reuters skal en video vise at den andre piloten være tatt til fange av turkmenerne, men dette er ikke bekreftet.

Les også: Syriske opprørere hevder russisk pilot er død

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus