Putins første reaksjon på nedskytningen:

– Pilotene truet aldri Tyrkia

Russlands president Vladimir Putin er forundret over at Tyrkia kontaktet NATO først, og ikke dem, etter tirsdagens nedskyting av et russisk jagerfly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse i den russiske byen Sotsji har Vladimir Putin gitt sine første kommentarer etter at et russisk jagerfly ble skutt ned av tyrkiske militære tirsdag.

– Vi er dolket i ryggen av terroristenes støttespillere, sa han.

Putin holdt fast ved at det russiske jagerflyet ikke skal ha krenket tyrkisk luftrom tirsdag formiddag. De skal ha angrepet opprørsstyrker nord i provinsen Laktika, som ligger ved Middelhavet, da hendelsen inntraff.

I det aktuelle området bukter og vrir den tyrkisk-syriske grensen seg i alle himmelretninger.

– Flyet falt ned 4 kilometer fra Tyrkias grense, på 6000 meters høyde, og var 1 kilometer fra grensen da det ble tryffet, sa Putin som også understreket at «pilotene truet aldri Tyrkia».

Han sa det var tyrkiske F-16-fly som hadde skutt ned det russiske Su-24-flyet.

Tyrkiske militære sa tirsdag at de hadde gitt flyet ti advarsler på fem minutter før det ble skutt ned.

Burde kontaktet Russland

Presidenten opplyste videre at Russland nå vil analysere hendelsen nærmere, men understreket at han var overrasket over at Tyrkia ikke kontaktet dem umiddelbart.

– I stedet for å kontakte oss, så kontaktet Tyrkia sine NATO-allierte for å diskutere dette - som om det var vi som hadde skutt ned et tyrkisk jetfly. Vil Tyrkia at NATO skal tjene ISILs interesser, spurte han.

Les også: Nedskyting gir hastemøte i NATO

Det russiske statsoverhodet minnet også om avtalen de hadde underskrevet med USA for å unngå hendelser i luftrommet over Syria, og påpekte at Tyrkia skal ha akseptert denne protokollen.

Putins pressekonferanse ble sendt liv på tv-kanalen RT.com.

Etter planen skal den russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov i morgen. Hva som nå vil skje med det besøket er usikkert.

Den tyrkiske millitærattaché er allerede innkalt til det russiske Forsvarsdepartementet i Moskva, melder nyhetsbyrået Tass.

ISIL tjener milliarder

Putin trakk dessuten frem at IS skal tjene milliarder av dollar på salg av olje, og antydet at det kunne få alvorlige konsekvenser hvis de nå også skulle få «beskyttelse fra en stort lands militære styrker».

Han minnet også om at ISIL har stått bak «bestialske drap og terror i hjertet av Europa».

Les også: Syriske opprørere hevder russisk pilot er død

De to russiske pilotene skal ha klart å skyte seg ut av flyet. men tirsdag formiddag ble det vist bilder hvor den ene av dem tilsynelatende ligger død på bakken mens opprørere rumt den omkomne priser Allah.

Pressekonferansen fant sted i forbindelse med at den jordanske kong Abdullah II var på besøk i Russland.

Se video av nedskytingen under:

Personvernpolicy