Bekymring etter at Tyrkia skjøt ned russisk fly

NATO har innkalt til hastemøte etter at Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly. – En ekstremt skummel og farlig situasjon, sier Russland-forsker Julie Wilhelmsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias nedskyting av et russisk jagerfly kan bety en dramatisk omdreining av krigen i Syria, frykter Wilhelmsen.

– Dette er dramatisk. Det er nettopp noe som dette man har vært veldig, veldig redd for, sier Wilhelmsen til NTB.

Hun peker på at det lenge har vært frykt for at borgerkrigen i Syria skulle utvikle seg til en stedfortrederkrig mellom Russland og Vesten på grunn av uenighet om president Bashar al-Assad.

Avviser

Nedskytingen skjedde tirsdag formiddag. Ifølge tyrkiske myndigheter nærmet to russiske fly seg grensen, og det ene, et Su-24-fly, ble skutt ned av to tyrkiske F16-fly på patrulje.

Russlands forsvarsdepartement avviser at flyet befant seg i tyrkisk luftrom, og sier de kan bevise at flyet var i syrisk luftrom hele tida. De sier også at flyet ble truffet av artilleri fra bakken, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge tyrkiske myndigheter ble de russiske flyene advart ti ganger før det ble åpnet ild, men advarslene ble ignorert, noe det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon senere tirsdag har bekreftet.

Reaksjon: Putin: – Vi er dolket i ryggen

Krisemøte

NATO innkalte til hastemøte etter hendelsen.

De 28 medlemslandenes NATO-ambassadører møttes til ekstraordinært møte tirsdag klokka 17 i Brussel for å få en redegjørelse fra tyrkerne.

Det er første gang et russisk eller sovjetisk fly er blitt skutt ned av et NATO-medlemsland siden 1950-tallet, og Russlands president Vladimir Putin sier saken kommer til å føre til alvorlige konsekvenser for Tyrkia.

– Det er som å bli dolket i ryggen, sa Putin til pressen i Sotsji, hvor han tirsdag skulle møte Jordans kong Abdullah.

Frykt

Julie Wilhelmsen sier det i hele høst har vært en frykt for at Russlands engasjement i Syria ville føre til en stedfortrederkrig, men at dette endret seg etter terroren i Paris og nedskytingen av det russiske flyet i Sinai. Etter disse hendelsene så man begynnelsen på et slags samarbeid for å nedkjempe IS i Syria.

– Men en så dramatisk hendelse som at et NATO-medlem skyter ned et russisk kampfly, bringer tilbake spørsmålet om stedfortrederkrig. Faren er at Russland og NATO nå vil bruke energien sin til å bekjempe hverandre. Partene har vært i dyp konflikt siden annekteringen av Krim, påpeker hun.

Pilot død?

Det russiske flyet styrtet i Hatay-provinsen, ikke langt fra kystbyen Latakia i Syria. Syriske regjeringsstyrker har de siste dagene vært på offensiven med russisk luftstøtte og bombing i dette området, der både turkmenerne, moderate opprørere og Nusrafronten opererer.

De to flygerne greide å skyte seg ut i fallskjerm, men en av dem er død, fremgår det av en video som er sendt til Reuters fra den turkmenske opprørsgruppa som opererer i området.

Den andre piloten skal være tatt til fange av turkmenerne.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avlyste tirsdag et planlagt besøk til Tyrkia og advarte russere mot å reise til Tyrkia etter hendelsen.

Siden Russland trappet opp sitt engasjement i Syria i september, er russiske fly flere ganger blitt advart etter å ha kommet inn i tyrkisk luftrom. I oktober skjøt Tyrkia ned en russiskprodusert drone ved grensen.

– Rett til å forsvare seg

Statsminister Ahmet Davutoglu mener Tyrkia har rett til å svare på krenkelser av eget luftrom når gjentatte advarsler forblir ubesvart.

Davutoglu viser til at det russiske krigsflyet ble skutt ned av tyrkiske jagerfly ved Syria-grensen. Tyrkia hevder å ha bevis for at flyet var inne i tyrkisk luftrom, og Davutoglu sier de tyrkiske flyene ga flere advarsler som aldri ble besvart av russerne. Dermed ble det russiske flyet skutt ned.

– Verden skal vite at Tyrkia vil gjøre alt som kreves for å garantere landets sikkerhet, sa Davutoglu i Ankara tirsdag ettermiddag.

Les også: Syriske opprørere: «Gud er stor, det var et russisk fly»

Går etter planen

Tre timer før hastemøtet om Tyrkias nedskyting av et russisk fly ble NATOs hovedkvarter i Brussel mørklagt.

En time før møtestart var strøm og nettforbindelse fortsatt borte grunnet store problemer i det elektriske anlegget, men hastemøtet lå an til å gå som planlagt klokken 17.

Se video av nedskytingen under:

Les også:

Stoltenberg: NATO står solidarisk med Tyrkia

Tyrkia: – Russland begår en alvorlig feil i Syria

Tyrkias nedskytning av et russisk fly:

* Tyrkia skjøt tirsdag formiddag ned et russisk kamfly ved grensen mellom Syria og Tyrkia.

* Det russiske forsvarsdepartementet melder at det dreier seg om et russiskprodusert fly av typen Su-24.

* Ifølge Tyrkia krenket flyet landets luftrom. Flyet skal ha blitt advart ti ganger i løpet av fem minutter. Flyet ignorerte advarslene og ble skutt ned.

* Russerne avviser dette. Nyhetsbyrået Ria skriver at flyet ikke var i tyrkisk luftrom, men i 6.000 meters høyde i syrisk luftrom, ifølge russiske myndigheter.

* Russland sier også at flyet ble skutt ned fra bakken, mens det ifølge tyrkerne ble skutt ned av et tyrkisk F-16-fly, som patruljerte grensen.

* De to russiske pilotenes skjebne er fortsatt uklar. Det meldes om at flygerne skal ha skutt seg ut med fallskjerm. En syrisk opprørsgruppe har sendt en video til nyhetsbyrået Reuters. Videoen skal vise en russisk flyger som ligger urørlig på bakken og skal være død.

(Kilde: Ritzau)

Personvernpolicy