Russisk fly skutt ned i Syria ved grensa til Tyrkia

Her blir det russiske militærflyet skutt ned. Se video!

Tyrkiske myndigheter bekrefter at de skjøt ned et russisk fly som de hevder krenket tyrkisk luftrom. Russlands forsvarsdepartement benekter at flyet var inne over Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to flygerne greide å skyte seg ut i fallskjerm, men en av dem er død, ifølge en video som er sendt til Reuters fra den turkmenske opprørsgruppa som opererer i området der flyet styrtet.

Tyrkiske myndigheter meldte tirsdag formiddag at to russiske fly nærmet seg grensa, før det ene, et Su-24-fly, ble skutt ned da det krenket tyrkisk luftrom. De sier flyene ble advart ti ganger før det ble åpnet ild, men at advarslene ble ignorert.

Men Russlands forsvarsdepartement sier de kan bevise at flyet var i syrisk luftrom hele tida. De sier også at flyet ble truffet av artilleri fra bakken, ifølge Interfax.

Den tyrkiske statsministerens kontor har bedt utenriksdepartementet konsultere NATO og FN om situasjonen, og en talsmann for NATO sier de er i nær kontakt med Tyrkia og følger utviklingen nøye.

SISTE:

Nedskyting gir hastemøte i NATO: – Dette ser ikke ut som noe uhell

Putins første reaksjon: – Vi er blitt stukket i ryggen

I flammer

En tyrkisk militærtalsmann sier det var to tyrkiske F16-fly på patrulje langs grensa som skjøt ned det russiske kampflyet av typen Sukhoi Su-24.

TV-kanalen Haberturk viser flyet som styrter i flammer i Syria, like ved grensa. Begge flygerne greide å skyte seg ut i fallskjerm, ifølge opptak som er sendt ut av nyhetsbyrået Anadolu.

Videoen som er sendt ut av den turkmenske opprørsgruppa viser angivelig en av flygerne som ligger ubevegelig på bakken. En representant for gruppa sier han er død. Den andre flygeren er tatt til fange av turkmenerne.

«En russisk pilot. Gud er størst», sier en stemme på videoen mens en gruppe menn samler seg rundt personen på bakken.

Syrian Observatory for Human Rights, som har gode kilder i Syria, meldte at russiske helikoptre var i virksomhet i området på leting etter flygerne.

Les også: Syriske opprørere: «Gud er stor, det var et russisk fly»

Lavrov til Tyrkia?

En dansk forsker, Flemming Splidsboel ved Dansk Institut for Internationale Studier, sier man nå kan vente seg en skarp russisk protest.

Men den svenske analytikeren Stefan Ring mener Russland heller vil holde en lav profil etter at de involverte seg i den internasjonale innsatsen for en fredsløsning i Syria og en felles strategi mot IS, ikke minst etter terrorangrepet i Paris.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal etter planen besøke Tyrkia onsdag for å forsøke å bedre forbindelsene og komme fram til større enighet om Syria.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov kaller hendelsen svært alvorlig, men sier det er for tidlig å konkludere uten mer informasjon.

Les også: Tyrkia: – Russland begår en alvorlig feil i Syria

Turkmensk område

Siden Russland trappet opp engasjementet i Syria i september, er russiske fly flere ganger blitt advart etter å ha kommet inn i tyrkisk luftrom. I oktober skjøt Tyrkia ned en russiskprodusert drone ved grensa.

Flyet styrtet i et område som kalles Turkmen-fjellet i Hatay-provinsen, ikke langt fra kystbyen Latakia. Syriske regjeringsstyrker har de siste dagene vært på offensiven mot turkmenske opprørere i området med russisk luftstøtte og bombing.

Aktivister i området lastet tirsdag opp en video som viser et fly som styrter, og der man kan høre noen rope: «Gud er stor, det var et russisk fly».

Tyrkia har tradisjonelt støttet de syriske turkmenerne, som i dag er organisert i en opprørsgruppe ved navn Syriske turkmenske brigader. De er alliert med de vestligstøttede moderate opprørerne i Den frie syriske hær.

Les også:

Stoltenberg: NATO står solidarisk med Tyrkia

Putin og Khameini slår fast at Syria må velge sin egen vei

Tyrkia og krigen i nabolandet:

* Tyrkia huser vel 2,2 millioner flyktninger fra nabolandet Syria.

* Tyrkia har sendt humanitær hjelp for rundt 1,8 milliarder kroner til Syria og Irak.

* Tyrkia er regnet som støttespiller for flere av opprørsgruppene som kjemper mot regimet til president Bashar al-Assad, men har et fiendtlig forhold til de kurdiske opprørsgruppene, spesielt YPG-militsen som har bånd til de kurdiske PKK-opprørerne i Tyrkia.

* Tyrkia tillot likevel under IS' beleiring av den syriske grensebyen Kobani at irakisk-kurdiske soldater krysset grensen fra tyrkisk side for å delta i kampen mot IS om byen.

* I juli innledet Tyrkia en luftkrig mot IS i Syria, få dager etter et selvmordsangrep som kostet over 30 menneskeliv i grensebyen Suruc i Tyrkia.

* Etter lang tids motstand ga Tyrkia samtidig grønt lys for at amerikanske kampfly kan bruke basen Incirlik, som ligger tett ved den tyrkisk-syriske grensen, til luftangrep mot IS i Syria og Irak.

* Tyrkia prioriterer likevel kampen mot de kurdiske opprørere i Syria, som har vært den mest effektive styrken i bakkekrigen mot IS og som støttes av amerikanerne.

* Tyrkia mener russiske kampfly har krenket den tyrkiske grensen fra Syria flere ganger siden Russland innledet luftoperasjoner i Syria i september.

* 16. oktober skjøt tyrkiske jagerfly ned en russiskprodusert drone som hadde krysset grensen fra Syria.

Personvernpolicy