Meny

Kinesisk gissel-innsats stanset av intens bombing

Kinesiske media hevder at arbeidet for å redde gislene Ole Johan Grimsgaard-Ofstad og Fan Jinghui ble stanset da Frankrike og Russland samtidig intensiverte sine bomberaid mot IS-kontrollerte områder. Foto: Uncredited / Ap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinesiske media hevder at landets myndigheter hadde funnet ut hvor gislene var og at et redningsarbeid gjorde fremskritt.

Onsdag ble to IS-gisler drept.

Den engelskspråklige avisen South China Morning Post skrev fredag at kinesiske myndigheter hadde gjort fremskritt i arbeidet å redde gislene Ole Johan Grimsgaard-Ofstad og Fan Jinghui, men at arbeidet ble avbrutt med intensiverte bomberaid mot IS-områder.

Kilden til opplysningene skal være Qiu Yongzheng, en tidligere krigsreporter som nå arbeider for en ikke navngitt tenketank.

– Gjorde fremskritt

Til avisen Folkets dagblad skal han ha opplyst at Kina var i dialog med kidnapperne.

«Vi visste til og med at gislene ble holdt i nærheten av Anbar provinsen i Irak, og arbeidet gjorde visse fremskritt», skal Qiu ha opplyst.

Det er noe uklart om han refererer til en aksjon for å få frigitt gislene, eller om kinesiske myndigheter vurderte å etterkomme gisseltakernes krav om løsepenger.

Qiu opplyste at kontakten uansett ble brutt da Russland og Frankrike intensiverte sine bomberaid mot den såkalte islamske stat (IS).

– Dette er ukjent for oss, skriver det norske utenriksdepartementets kommunikasjonssjef, Frode Overland Andersen, i en epost til ABC Nyheter.

Les også: Stormakter vil erklære krig mot IS

Kinesiske myndigheter sa torsdag, etter at bilder av de to drepte mennene var publisert av IS, at de hadde gjort alt for å få frigitt Fan.

«Kaldblodig mord»

Statsminister Erna Solberg beskrev drapene onsdag som en «avskyelig og barbarisk handling» og «et kaldblodig mord».

– Vi, nordmenn av alle religioner, står sammen mot barbariske drapsmenn og pengeutpressere, sa hun.

Les også: Kripos forbereder straffesak etter IS-drap

Torsdag fordømte FNs sikkerhetsråd drapene og uttrykte medfølelse med ofrenes familier og land. De understreket også at gjerningsmennene må bli stilt til ansvar for forbrytelsene.

Da det ble kjent at nordmannen var bortført, i februar, iverksatte norske Kripos etterforskning. Denne etterforskningen er ikke avsluttet, og man ønsker nå å finne frem til de ansvarlige.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus