Politidirektoratet: Sannsynlig at politiets bevæpning forlenges

Se opptak. Politiet orienterte om antatt IS-medlem som kunne ha vært i Norge.

Det er sannsynlig at den midlertidige bevæpningen av norsk politi vil bli forlenget ut over 1. desember, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søket etter et antatt IS-medlem som er etterlyst i Sverige, var tema da Politidirektoratet møtte pressen torsdag. Beredskapsdirektør Songstad fikk spørsmål om statusen for politibevæpningen, som foreløpig gjelder til 1. desember, og bekreftet at det kan bli aktuelt å forlenge den.

– Det er sannsynlig at den forlenges, svarte Songstad.

– Vi forlenget den midlertidige bevæpningen mandag, og det er status i øyeblikket. Videre bevæpning av norsk politi er en løpende vurdering fra vår side, sier beredskapsdirektøren.

Les også: Dramatiske bilder: Kvinne overlevde terroren på mirakuløst vis

Terrormistenkt

Politidirektoratet informerte 22-tiden onsdag kveld norske politidistrikter om mannen som er etterlyst i Sverige, mistenkt for terrorplanlegging.

Den etterlyste heter Mutar Muthanna Majid og antas å være tilknyttet ekstremistgruppen IS. Ifølge avisa Expressen har han reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige.

Politidirektoratet gikk ut med etterlysningen av mannen etter å ha blitt kontaktet av svensk politi.

– Vi har ikke fått noe konkret info som tyder på at denne personen er i Norge eller sannsynligvis kan påtreffes i Norge med det første, understreker Songstad, og sier informasjonen ble sendt ut for at norsk politi skulle være forberedt.

Les også: Löfven: Sverige har vært naive

Fare for smitteeffekt

Politidirektoratet vurderer fortløpende om beredskapen langs Norges grense mot Sverige skal økes i forbindelse med jakten på det mannen som mistenkes for å være IS-medlem, men noen særskilte tiltak er ikke iverksatt så langt, opplyser Songstad.

Han ville ikke kommentere hvilke instrukser norsk politi har fått dersom de skulle komme i kontakt med Majid.

Beredskapsdirektøren opplyste imidlertid at det per torsdag ikke forelå noen informasjon som knytter den etterlyste mannen til aktiviteter i Norge. Det samme gjelder gjerningspersonene bak terrorangrepene i Paris fredag.

– Men vi vet at erfaringer fra tidligere gjennomførte terrorhandlinger at vi kan være i en periode der det er fare for en viss smitteeffekt hva gjelder slike alvorlige hendelser, sier Songstad.

Les også: Antatt hovedmann bekreftes drept i Paris

Medhjelpere

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo mener den etterlyste mannen skal ha planer om å gjennomføre et angrep i Europa.

Den svenske avisen Aftonbladet har fått opplyst at den mistenkte reiste inn i Sverige med et antall medhjelpere.

– Han kan ha ti medhjelpere som jobber under ham, sier en kilde til avisen.

Onsdag hevet sikkerhetspolitiet beredskapsnivået i landet til nest høyeste nivå – fire av fem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus