Politidirektoratet: Sannsynlig at politiets bevæpning forlenges

Se opptak. Politiet orienterte om antatt IS-medlem som kunne ha vært i Norge.

Det er sannsynlig at den midlertidige bevæpningen av norsk politi vil bli forlenget ut over 1. desember, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søket etter et antatt IS-medlem som er etterlyst i Sverige, var tema da Politidirektoratet møtte pressen torsdag. Beredskapsdirektør Songstad fikk spørsmål om statusen for politibevæpningen, som foreløpig gjelder til 1. desember, og bekreftet at det kan bli aktuelt å forlenge den.

– Det er sannsynlig at den forlenges, svarte Songstad.

– Vi forlenget den midlertidige bevæpningen mandag, og det er status i øyeblikket. Videre bevæpning av norsk politi er en løpende vurdering fra vår side, sier beredskapsdirektøren.

Les også: Dramatiske bilder: Kvinne overlevde terroren på mirakuløst vis

Terrormistenkt

Politidirektoratet informerte 22-tiden onsdag kveld norske politidistrikter om mannen som er etterlyst i Sverige, mistenkt for terrorplanlegging.

Den etterlyste heter Mutar Muthanna Majid og antas å være tilknyttet ekstremistgruppen IS. Ifølge avisa Expressen har han reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige.

Politidirektoratet gikk ut med etterlysningen av mannen etter å ha blitt kontaktet av svensk politi.

– Vi har ikke fått noe konkret info som tyder på at denne personen er i Norge eller sannsynligvis kan påtreffes i Norge med det første, understreker Songstad, og sier informasjonen ble sendt ut for at norsk politi skulle være forberedt.

Les også: Löfven: Sverige har vært naive

Fare for smitteeffekt

Politidirektoratet vurderer fortløpende om beredskapen langs Norges grense mot Sverige skal økes i forbindelse med jakten på det mannen som mistenkes for å være IS-medlem, men noen særskilte tiltak er ikke iverksatt så langt, opplyser Songstad.

Han ville ikke kommentere hvilke instrukser norsk politi har fått dersom de skulle komme i kontakt med Majid.

Beredskapsdirektøren opplyste imidlertid at det per torsdag ikke forelå noen informasjon som knytter den etterlyste mannen til aktiviteter i Norge. Det samme gjelder gjerningspersonene bak terrorangrepene i Paris fredag.

– Men vi vet at erfaringer fra tidligere gjennomførte terrorhandlinger at vi kan være i en periode der det er fare for en viss smitteeffekt hva gjelder slike alvorlige hendelser, sier Songstad.

Les også: Antatt hovedmann bekreftes drept i Paris

Medhjelpere

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo mener den etterlyste mannen skal ha planer om å gjennomføre et angrep i Europa.

Den svenske avisen Aftonbladet har fått opplyst at den mistenkte reiste inn i Sverige med et antall medhjelpere.

– Han kan ha ti medhjelpere som jobber under ham, sier en kilde til avisen.

Onsdag hevet sikkerhetspolitiet beredskapsnivået i landet til nest høyeste nivå – fire av fem.

Personvernpolicy