Antatt IS-medlem ettersøkt for angrepsplaner i Sverige

Säpo-sjef Anders Thornberg kunngjorde onsdag at Sverige høyner beredskapsnivået som følge av en konkret terrortrussel. Foto: Fredrik Sandberg (TT / NTB scanpix)
Säpo-sjef Anders Thornberg kunngjorde onsdag at Sverige høyner beredskapsnivået som følge av en konkret terrortrussel. Foto: Fredrik Sandberg (TT / NTB scanpix)

Den terrormistenkte mannen som er ettersøkt av svensk politi, er medlem av ekstremistgruppen IS og skal ha planer om å gjennomføre et angrep i Europa, viser et politidokument Expressen har fått tilgang til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen har sett meldingen som det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har sendt ut til politifolk som er involvert i jakten etter mannen. Den inneholder et bilde og opplysninger om mannen.

– Sikkerhetspolitiet er gjort kjent med at Mutar Muthanna Majid, som er medlem av IS, har reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige. Han er ifølge opplysninger involvert i planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa, heter det i politiets dokument.

Bakgrunn: Sverige i terrorberedskap – mann ettersøkt

Høynet trusselnivå

Videre oppfordrer Säpo politibetjenter som skulle treffe på Majid om umiddelbart å ta kontakt med enheten som har utstedt arrestordre på mannen. Dette for å vurdere ytterligere etterforsknings- eller tvangstiltak.

Ifølge Expressen tok svensk politi beslutningen om å ettersøke Majid allerede tirsdag kveld.

Les også: Norsk politi varslet om etterlyst svensk IS-medlem

Onsdag økte Säpo beredskapsnivået i landet til fire av fem på grunn av «konkret etterretningsinformasjon».

Ifølge Aftonbladet , som har det samme bildet, er skal mannen være i 25-årsalderen og irakisk statsborger. Han skal ifølge avisen ha vært i Syria og kriget for IS og det skal være han som førte til at beredskapsnivået i Sverige ble hevet.

Les også: Sverige høyner trusselnivået

Säpo kommenterer ikke

Bildet av den ettersøkte mannen skal ha blitt «vasket», slik at bakgrunnen og andre identifiserbare elementer er fjernet. Dette fordi den mistenkte mannen ikke skal kunne avgjøre når eller hvor bildet ble tatt, dersom han skulle se det.

Säpo er tilbakeholdne med å offentlig gi informasjon om mannen og vil ikke bekrefte hans identitet eller at bildet av ham er det de har sendt til politiet.

De kan derimot bekrefte at det har kommet inn mange tips fra publikum.

– Det kommer hele tiden, sier vakthavende ved Säpos pressetjeneste, Hans Vikander, til nyhetsbyrået TT.

Les også: Trussel mot Riksdagen i Sverige

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus