Meny

Russisk fredsforslag møter motstand fra begge sider i Syria

Representanter for partiet til Syrias president Bashar al-Assad ønsker ikke en reformprosess som innebærer presidentvalg om halvannet år. Foto: Ria Novosti / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både representanter for regimet og opposisjonen i Syria er kritiske til det russiske forslaget for å avslutte krigen i landet.

Russland foreslår å sette i gang en prosess som innebærer at en ny grunnlov skal utarbeides innen 18 måneder. Deretter skal grunnloven opp til folkeavstemning, fulgt av et tidlig presidentvalg.

Sharif Shehadeh, et medlem av nasjonalforsamlingen for Baath-partiet, sier imidlertid at det tidligst vil være aktuelt med presidentvalg i 2021.

– Et tidlig presidentvalg er uaktuelt. Presidenten er valgt for en gitt periode, og når den er over kan vi snakke om det, sier han.

Les også: Syria beskyldes for forbrytelser mot menneskeheten

Vil ha Assad for retten

Assad ble valgt til sin tredje sjuårige presidentperiode i fjor, et valg som opposisjonen boikottet.

Haitham al-Maleh, en av lederne i opposisjonsgruppen Syrias nasjonalkoalisjon (SNC), sier på sin side at det er uaktuelt med en rolle for Assad i overgangsperioden.

– Vi vil ikke akseptere at regimet blir værende om så bare for 24 timer. Bashar burde pågripes og stilles for retten, sier han.

Det russiske dokumentet som flere medier har fått tilgang til, sier ingen ting om at Assad skal trekke seg tilbake i overgangsperioden, noe opposisjonen krever.

Opposisjonsliste

Lørdag skal mange av landene som er involvert i krigen i Syria, delta på fredssamtaler i Wien.

Et av målene med møtet er å enes om en delegasjon med representanter for opposisjonen som skal diskutere en overgangsfase med myndighetene, ifølge en kilde med kjennskap til forhandlingene.

– Hvert land vil ha muligheten til å komme med forslag til hvem som skal med. Listen med navn vil deretter bli redusert til mellom 20 og 25 personer. Denne skal deles i to kommisjoner, én for politiske reformer og én for sikkerhetsspørsmål, sier kilden til AFP.

Telefonsamtale

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og USAs utenriksminister John Kerry holdt en telefonsamtale onsdag for å forberede møtet.

I en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet heter det at møtet skal fremme dialog mellom syrerne med støtte fra alle viktige internasjonale spillere.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus