Asylsøkere i protesttog mot boforhold og for lite mat

Asylsøkerne på Kolstad Akuttmottak gikk lørdag i protesttog mot boforholdene ved mottaket. Foto: Tobias Nordli (Sarpsborg Arbeiderblad / NTB scanpix)
Asylsøkerne på Kolstad Akuttmottak gikk lørdag i protesttog mot boforholdene ved mottaket. Foto: Tobias Nordli (Sarpsborg Arbeiderblad / NTB scanpix)

Mellom 50 og 60 asylsøkere gikk lørdag i protesttog mot det de mener er kritikkverdige forhold ved et akuttmottak i Sarpsborg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asylsøkerne protesterte mot at de har vært på akuttmottaket i én måned, til tross for at oppholdet der skulle begrenses til 5-8 dager, skriver NRK.

Til NRKs reporter på stedet sier de at forholdene på mottaket er vanskelige, og de får for lite mat og er sultne. Maten er ikke spesielt variert, forklarer asylsøkerne, men det tåler de.

Videre forteller de at folk som er syke, ikke får kontakt med lege før det er akutt. I tillegg er det ikke internett på mottaket, så det er umulig å kommunisere med omverdenen.

Les også: Carl I. Hagen: – Steng russergrensen øyeblikkelig

Overrasket

Asylsøkerne får heller ikke transport til å ta seg inn til sentrum, som er 8,5 kilometer unna.

– Vi har i utgangspunktet ikke planer om å tilby transport, sier daglig leder Skjalg Sundby ved Kolstad Akuttmottak til Sarpsborg Arbeiderblad.

Han forteller at demonstrasjonen kom overraskende på ham.

– Jeg hadde ikke ventet at de skulle gå fra mottaket, nei.

Han understreker de personene som gikk i protesttoget, ikke fremsto som voldelige eller problematiske.

Totalt bor det 180 personer på mottaket.

Les også: Regjeringen lanserer asylkampanje på sosiale medier

– Rart

Tom Gunnar Børresen, medeier i selskapet VAM AS som driver mottaket, sier til NRK at de vurderer å tilby fire måltider om dagen i stedet for tre.

– Og det med internett må jeg bare beklage. Det har tatt lengre tid enn vi trodde, sier han, og lover å se på om forholdene kan forbedres.

Børresen ble tidligere på dagen informert om demonstrasjonen.

– Men jeg stiller meg undrende til at de demonstrerer. Når de kommer til Norge og får et tilbud av myndighetene, og likevel ikke er fornøyde, så synes jeg det er rart, med tanke på hva de kommer fra, sier han.

Les også: Asylsjef vil tvinge kommuner til bosetting

Personvernpolicy