Regjeringen lanserer asylkampanje på sosiale medier

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) sier kampanjen gir nøktern informasjon. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisdepartementet tar sosiale medier i bruk for å skremme mennesker uten beskyttelsesbehov fra å søke asyl i Norge. – Det er ikke akkurat «Welcome to Norway», sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at asylsøkere henter informasjon på sosiale medier og at det går mange rykter der. Da er det viktig at vi er på de samme kanalene og gir korrekt informasjon, sier han til NTB.

Justisdepartementets Facebook -side «Stricter asylum regulations in Norway» ble opprettet fredag kveld, etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) hadde informert Stortinget om tiltaket. Der skrives det blant annet om hvordan regjeringen vil stramme inn asylpolitikken.

– Vi skal gi korrekt og nøktern informasjon. Dette er ikke akkurat «Welcome to Norway», sier Kallmyr.

Les også: Carl I. Hagen: – Steng russergrensen øyeblikkelig

Statssekretæren understreker at han ikke viser til eller kritiserer Facebook-aksjonen «Refugees welcome to Norway», hvor enkeltpersoner melder seg til å hjelpe flyktninger som kommer til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarer afghanere

Forrige uke kom det flere asylsøkere fra Afghanistan enn fra Syria. Mange krysset grensen ved Storskog i Finnmark fra Russland. Afghanere som ikke oppfyller krav om oppholdstillatelse, vil bli deportert, heter det i et innlegg på Facebook-siden.

Regjeringens mål om å sende asylsøkere tilbake til Irak og Eritrea – noe blant andre Amnesty tidligere har advart mot – kan man også lese om på Justisdepartementets side.

Les også: Asylsjef vil tvinge kommuner til bosetting

Også Utlendingsdirektoratet (UDI) har de siste dagene tatt sosiale medier i bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Voksne afghanere uten asylbehov som tar den arktiske ruten fra Russland, risikerer å få søknaden avvist og bli sendt tilbake til Kabul, heter det i en Twitter -melding fra UDI mandag. Meldingen er på både engelsk og russisk.

– Et moralsk ansvar

Kallmyr ser ingen problemer med kampanjen og mener den ikke vil skremme mennesker med behov for beskyttelse fra å komme til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er snakk om personer som selger hus og hjem og engasjerer menneskesmuglere. De risikerer å miste alt de har. Det er et moralsk ansvar vi har, sier han.

Les også: Røde Kors med ekstra bemanning på akuttmottak

Informasjonen, som foreløpig er på engelsk, skal etter hvert oversettes til blant annet pashto og dari, sier Kallmyr.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) gir sin støtte til kampanjen.

– Det er viktig å få ut informasjon om kriteriene for å få opphold. Departementet må nå prioritere å oversette siden til språk som pashto og dari, som afghanere snakker, sier generalsekretær Ann-Margit Austenå til NTB.

Les også: Artist Marthe Valle reiser til Lesvos for å hjelpe flyktninger

Sverige og Danmark

Flere land har tatt i bruk ulike informasjonskanaler for å fortelle om landets strenge asylpolitikk.

Australia lanserte i fjor en omstridt videokampanje rettet mot båtflyktninger med tittelen «No Way. You will not make Australia home». Danmark har i år hatt kampanjeannonser i Libanon. I Sverige vil det innvandrerkritiske partiet Sverigedemokraterna lage sine egne kampanjer i internasjonale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer til å informere om at det er teltleir som venter når de kommer hit, sa partiets gruppeleder Mattias Karlsson ifølge Expressen.

Les også: Hastemøte hos Sanner om bosetting av flyktninger

Vurderer aviser

– Det er nødvendig å spre informasjonen og være tydelig slik at det ikke skapes en forventning til at det bare er å komme til Norge, for det er det ikke, sa justisminister Anundsen fredag.

Justisdepartementet vurderer også å sette inn annonser i russiske aviser eller land potensielle asylsøkere kommer fra. Målet er å rette opp i misoppfatninger om Norge, sier Kallmyr.

– Nå har det oppstått en del rykter og misoppfatninger som at Norge har åpnet for å ta imot alle asylsøkere og flyktninger så lenge det er 8.000. Slikt må vi få slutt på, sier han.

Les også: Flyktninger tvinger regjeringen til skatterevers