TV 2: Assad-krigere har søkt asyl i Norge

Grensestasjonen Storskog ved den norskrussiske grensen i Øst-Finnmark. To av de fem Assad-krigere skal ha kommet til Norge via denne grensen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Grensestasjonen Storskog ved den norskrussiske grensen i Øst-Finnmark. To av de fem Assad-krigere skal ha kommet til Norge via denne grensen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Minst fem syrere som har kriget for president Bashar al-Assads regime, har søkt asyl i Norge, melder TV 2. En syrisk aktivistgruppe hevder mennene har begått krigsforbrytelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppen, som overvåker flyktningstrømmen i Europa, anklager flere personer som har søkt asyl i Norge, for å ha begått krigsforbrytelser i hjemlandet, melder TV 2. Fem navngitte personer skal allerede ha ankommet Norge, hvorav to av dem skal ha kommet via den norskrussiske grensen i Finnmark.

Flere av dem skal ha tilhørt en milits som kalles «Shabiha», og som omtales som «Assads dødsskvadroner». Militsen beskyldes for å stå bak flere massakrer under Syra-krigen.

Les også: Syria beskyldes for forbrytelser mot menneskeheten

En av de fem, Muhammed K, anklages for tortur av sivile, plyndring og for å ha deltatt i kampen mot opprørere utenfor Syrias hovedstad Damaskus. TV 2 har fått tilgang til et bilde av personen hvor han vises sammen med den syriske presidenten. En annen, Ali S., anklages for tortur og for å ha satt sivile hus i brann.

Utlendingsdirektoratet (UDI) vet at det kommer folk til landet som har kjempet aktivt for regimet i Syria, ifølge TV 2. Disse personene kan få midlertidig tillatelse til å være i Norge, sier fungerende avdelingsdirektør Vesna Curk.

– Hvis vi har informasjon om at de har begått alvorlige krigsforbrytelser og at de at av sikkerhetsmessige grunner ikke kan returnere til hjemlandet, så får de begrenset tillatelse, sier Curk.

Les også: Flyktninger tvinger regjeringen til skatterevers

Personvernpolicy