Artist Marthe Valle reiser til Lesvos for å hjelpe flyktninger

Artist og sykepleier Marthe Valle drar til Lesvos for å bistå flyktningene som kommer over Middelhavet.
Artist og sykepleier Marthe Valle drar til Lesvos for å bistå flyktningene som kommer over Middelhavet. Foto: Privat

– Det er viktig å vise solidaritet med dem som kjenner det mest på kroppen, sier artist Marthe Valle. Snart reiser hun til Lesvos for å jobbe som frivillig på en klinikk satt opp av en syrisk lege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det blir sikkert mange tøffe inntrykk, sier musikeren Marthe Valle.

Den Spellemannspris-vinnende artisten, som også er kjent gjennom «X-Factor» og Melodi Grand Prix, reiser til Lesvos i slutten av november. Gjennom frivillig arbeid skal hun bistå under den akutte flyktningkrisen på den greske øya.

En halv million flyktninger er kommet til Hellas i 2015. 347.362 av dem har ankommet Lesvos. Samtidig har 123 mennesker omkommet, eller forsvunnet i gresk farvann så langt i år, melder FNs høykommissær for flyktninger.

Valle er utdannet sykepleier og arbeider til daglig ved Stiftelsen Betanien i Bergen. Men utreisen til Lesvos er et privat, frivillig initiativ, og artisten betaler dermed reisen fra egen lommebok.

– Mange kjenner en maktesløshet når de ser bilder av flyktningkrisen gjennom nyhetene. Når du er sykepleier har du et yrke hvor du har mulighet til å hjelpe. Det ser jeg på som et privilegium, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: – Små barn tar sine egne liv. Det er et helvete på jord her.

Ville jobbe med lokale

Valle og venninnen Hanne Heszlein-Lossius, som er utdannet lege, skal i første omgang bistå flyktningene i én uke.

– Dette er et veldig lite bidrag i forhold til dem som står i dette hele tiden. Det virker vanvittig krevende, og vi er glade for å kunne hjelpe, sier hun og forteller at hun skal arbeide ved en klinikk som er satt opp av en syrisk lege.

– Det er mange organisasjoner som er til stede på Lesvos, men vi ønsker å jobbe med lokale initiativ. Det er viktig å vise solidaritet med dem som kjenner det mest på kroppen.

Les også: Usman (23) ble vitne til tragisk druknings-ulykke ved Lesvos

Fikk massiv støtte

I en Facebook-status meldte venninnene i går at de drar ned til den greske øya mot slutten av måneden. I meldingen oppfordrer de folk til å støtte dem med kjøp av medisiner som mangler ved klinikken.

– Vi har fått inn 10.000 kroner av venner og bekjente i løpet av bare ett døgn - det er vanvittig bra.

Valle sier at arbeidsoppgavene på Lesvos vil variere stort fra dag til dag, og består blant annet i å håndtere drukningsulykker, drive gjenopplivning og ta hånd om sterkt nedkjølte flyktninger.

– Vi skal forberede oss faglig før vi drar, slik at vi er forberedt på det som møter oss,

Valle har tidligere engasjert seg sterkt i Midtøsten-konflikten, og reist til Vestbredden en rekke ganger. I fjor ga hun ut singelen «Mamma», hvor deler av inntektene gikk til norsk folkehjelps arbeid på Gaza.

Les også:

Norske Tina (26) er rystet over politiets brutalitet

Frontex har telleproblemer ved grensene

Sverige vurderer å bosette flyktninger i telt

Personvernpolicy