Russland åpner for å støtte opprørere mot IS

Syrisk opposisjon avviser russisk forslag

Russland er klar til å støtte opprørsgrupper som med vestlig støtte kjemper mot Den islamske staten (IS) i Syria, ifølge utenriksminister Sergej Lavrov. Men den syriske opprørshæren avviser forslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Lørdag sa Lavrov at Russland er beredt til å koordinere sin innsats i Syria tett med USA. Moskva er også villig til å støtte den moderate opprørshæren Den frie syriske hær (FSA) med luftangrep mot terrorgrupper, ifølge den russiske utenriksministeren.

Men FSA rister på hodet.

– Russland bomber FSA, og nå vil de samarbeide til tross for at de fortsatt støtter Assad-regimet. Vi forstår overhodet ikke Russland, sier oberstløytnant Ahmed Saoud i FSA.

Den frie syriske hær er en gruppe som består av avhoppere fra regjeringsstyrkene og som nå kriger både mot andre opprørsgrupper og mot president Bashar al-Assads regimestyrker.

Les også: Nesten 1000 russiske tokt i Syria

Helomvending

Uttalelsen fra Lavrov om å støtte grupper som også USA gir sin støtte til, innebærer i så fall en helomvending fra Russlands politiske linje om Syria.

– Det er ikke mulig å se forskjell på den moderate opposisjonen og terrorist- og ekstremistgrupper, sa president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov fredag.

USA mener russiske kampfly i Syria har rammet moderate opprørsgrupper som først og fremst kjemper for å fjerne president Bashar al-Assad fra makten. Russland har sagt at IS er et sentralt mål, men at også Assad må støttes. USA har på sin side vist støtte overfor opprørsgrupper som kjemper både mot Assad og IS.

Valg

Lavrov sier også at parlaments- og presidentvalg må være del av en politisk overgang. Han mener det er håp om framgang i den politiske prosessen i Syria i overskuelig framtid.

– Jeg er overbevist om at de fleste seriøse politikere har lært sine lekser med hensyn til å forstå situasjonen i Syria og utviklingen videre, til tross for den pågående retorikken mot Assad, sier Lavrov til TV-kanalen Rossiya 1 lørdag.

Les også: Resultatløs Syria-samtale mellom USA og Russland

Lavrov mener den voksende flyktningkrisen i Europa gjør at politikerne i Vesten har begynt å endre synet på Syria-krigen. Nå setter han sin lit til at det kan bli tilrettelagt for valg i Syria.

– Dette gir oss håp om at den politiske prosessen kan fortsette i overskuelig framtid, ved å hente støtte utenfra, slik at alle parter i Syria kan sette seg ned rundt forhandlingsbordet, sier Lavrov.

Les også: Russland fortsetter Syria-samarbeid med Egypt

Gaddafi

Han mener at EU allerede har begynt å vedkjenne seg årsaken til flyktningkrisen og kaoset i Midtøsten, og trekker fram den vestlige kampen mot Muammar Gaddafi i Libya, der Norge var en sentral aktør. Det endte ikke bra, påpeker Russlands utenriksminister.

– De begynner å huske måten Gaddafi ble behandlet på, og forsøker å legge bak seg illusjonene om at demokrati slår rot av seg selv når en diktator fjernes, sier Lavrov.

Russland insisterer på at Syrias egne innbyggere skal avgjøre Assads skjebne, og at det ikke er noe andre land skal bry seg med.

USA og vestlige allierte mener Assad må gi fra seg makten, men i den senere tid har flere gitt uttrykk for at han som del av en politisk overgangsprosess ikke trenger å trekke seg umiddelbart.

Personvernpolicy