Avtale om flysikkerhet over Syria i boks

Bilder fra det russiske forsvarsdepartementet som viser eksplosjoner etter et flyangrep i provinsen Idlib.
Bilder fra det russiske forsvarsdepartementet som viser eksplosjoner etter et flyangrep i provinsen Idlib. Foto: Handout / Reuters

USA og Russland har satt signatur på avtalen om flysikkerhet over Syria, opplyser Pentagon og det russiske forsvarsdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landene er enige om å etablere en fast bakkekommunikasjon. I tillegg beskriver avtalen felles rutiner som jagerflygere skal følge før de skal ut på tokt.

Russlands inntreden i krigen i Syria 30. september har ført til bekymring for ulykker og misforståelser mellom de to landenes krigsfly. Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet kan de etter avtale med russerne ikke si særlig mye om detaljene i avtalen.

Ikke etterretning

Tidligere denne måneden opplyste Pentagon at den USA-ledede koalisjonen har omdirigert jagerfly minst én gang for å unngå russiske jagerfly.

– USA og Russland setter ned en arbeidsgruppe som skal diskutere eventuelle uenigheter om hvordan dette skal gjennomføres, sa Peter Cook, talsperson i forsvarsdepartementet, under en presseorientering tirsdag.

Cook sier at det ikke er inngått avtale om andre typer samarbeid i området. Etterretningsinformasjon skal heller ikke deles. USA støtter fortsatt ikke Russlands krigføring i Syria, som USA mener virker mot hensikten. USAs flyangrep i området er del av en 65-nasjoner stor koalisjon, påpeker Cook.

Hvis krise

Den russiske viseforsvarsministeren Anatolij Antonov bekrefter at avtalen er signert, og at dette er et positivt skritt som har viktig praktisk betydning.

– Vi etablerer en kommunikasjon som holdes døgnet rundt og som sikrer kontakt. Det gir også mulighet til å gi hverandre bistand om det skulle oppstå en krise. USA har lovet at alle involverte samarbeidspartnere i koalisjonen mot IS vil bli orientert, slik at også deres flygere opptrer etter avtalen, sier viseforsvarsministeren.

Han understreker at heller ikke fra Russlands side betyr avtalen noe endret syn på situasjonen i Syria.

Det russiske forsvarsdepartementet har tidligere opplyst at det også er etablert direkte kontakt med det tyrkiske forsvaret for å unngå hendelser i forbindelse med flygninger nær den tyrkiske grensen.

Personvernpolicy