SOHR: – 370 drept av russiske bomber i Syria

Ei syrisk jente som flyktet fra de siste kampene i Aleppo, fotografert ved et telt på landsbygda sør i provinsen mandag. 35.000 mennesker er drevet på flukt siden regimet iverksatte en ny offensiv mot opprørere i Aleppo før helgen, ifølge FN.
Ei syrisk jente som flyktet fra de siste kampene i Aleppo, fotografert ved et telt på landsbygda sør i provinsen mandag. 35.000 mennesker er drevet på flukt siden regimet iverksatte en ny offensiv mot opprørere i Aleppo før helgen, ifølge FN. Foto: Ammar Abdullah / Reuters

Minst 370 mennesker er drept i russiske luftangrep i Syria de siste tre ukene, ifølge eksilgruppen SOHR. Titusener av syrere har flyktet fra regimets siste offensiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de drepte er 243 opprørskrigere, hvorav 52 tilhørte ekstremistgruppen IS, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) tirsdag.

Organisasjonen mener å kunne dokumentere at 127 sivile, hvorav 36 barn, har mistet livet i russiske angrep.

Samtidig roper FN varsku om en ny masseflukt fra den sørvestlige utkanten av storbyen Aleppo, hvor regimet med russisk luftstøtte nylig iverksatte en av fem storoffensiver mot opprørere.

– Vi har rapporter om at rundt 35.000 mennesker er fordrevet fra den sørvestlige utkanten av Aleppo by etter regjeringens offensiver de siste par dagene, sier Vanessa Huguenin, talskvinne for FNs humanitære kontor OCHA.

Les også: Tyrkia: – Russland begår en alvorlig feil i Syria

500 bombetokt

Russiske krigsfly har vært på tokt mer enn 500 ganger i en rekke syriske provinser siden Russland gikk inn i luftkrigen på regimets side 30. september. Forsvarsdepartementet i Moskva har selv meldt å ha truffet opptil 80 mål på ett døgn.

Russland sier angrepene er rettet mot den ekstremistiske opprørsgruppen IS og andre «terrorister». Syrias mindre ytterliggående opprørsgrupper og deres internasjonale støttespillere anklager Russland for å bevisst ramme moderate ikke-islamistiske opprørsgrupper og islamistiske fraksjoner. De mener russerne synes mer opptatt av å styrke Bashar al-Assads regime enn å svekke IS.

Les også: IS oppfordrer til hellig krig mot Russland og USA

FN-uro

Brorparten av luftangrepene har dessuten vært utført i provinser der regimet, sammen med soldater fra Iran og Hizbollah, har iverksatt offensiver mot en rekke væpnede opposisjonsgrupper som ikke omfatter IS. Blant dem er flere opprørsgrupper som støttes av land som USA, Tyrkia og Saudi-Arabia og som kriger mot både Assad og IS.

Mange av de titusener som er flyktet fra hjemmene sine i provinsen Aleppo, trenger akutt mathjelp og husly, advarer FN.

– Hjelpeorganisasjoner blir stadig mer bekymret for familiene som bor utendørs ettersom været blir kjøligere, spesielt om nettene, sier OCHAs talsperson Vanessa Huguenin tirsdag.

Over 250.000 mennesker er drept i Syria og millioner er tvunget på flukt fra hjemlandet siden 2011.

Latakia-angrep

Mandag ble minst 45 personer drept i russiske angrep mot opprørskontrollerte områder i provinsen Latakia vest i Syria, ifølge SOHR.

Det skal ha vært flere sivile blant de drepte i luftangrepene i fjellregionen Jabal al-Akrad, som ligger nordøst for regimets høyborg, havnebyen Latakia. Også lederen for en opprørsfraksjon som kjemper med Den frie syriske hær, ble drept, ifølge observatørgruppen.

SOHR anslår at opp mot 100.000 mennesker er blitt tvunget på flukt fra hjemmene sine som følge av regimets offensiver i provinsene Hama, Aleppo og Latakia.

Latakia er president Bashar al-Assads hjemprovins, og regimet står fortsatt sterkt i store deler av området. Russland har utført en rekke bombeangrep mot opprørernes stillinger i provinsen de siste tre ukene.

Personvernpolicy