Snart venter vinterkulda for flyktningene i Europa

En syrisk flyktning prøver å holde barna varme etter å ha blitt reddet utenfor den greske øya Lesvos. Når vinteren setter inn, venter det en kald ferd nordover i Europa også for flyktningene og migrantene som har tatt seg over Middelhavet.
En syrisk flyktning prøver å holde barna varme etter å ha blitt reddet utenfor den greske øya Lesvos. Når vinteren setter inn, venter det en kald ferd nordover i Europa også for flyktningene og migrantene som har tatt seg over Middelhavet. Foto: Yannis Behrakis / Reuters

Tusenvis av flyktninger og migranter prøver å få krysset Middelhavet før vinteren. Men kulda gjør også ferden videre farefull.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

39 år gamle Hiba Kanalani fra Syria står ved Serbias grense til Kroatia og venter sammen med sønnene på fire og sju. Hun var ikke forberedt på kulda. Tennene klaprer i munnen.

– Hvor er det busser? Vi kommer til å dø her, sier hun til nyhetsbyrået AP.

Over en halv million flyktninger og migranter har ifølge FN kommet sjøveien til Hellas til nå i år. Bare mandag kom det over 8.000, og FNs høykommissær for flyktninger tror ikke toppen er nådd. De tror at mange vil forsøke å få ferden overstått før vinteren setter inn.

Men det er ikke bare reisen over Middelhavet som blir farligere om vinteren, det gjør også veien videre i Europa.

– Vi er bekymret for situasjonen for flyktningene og migrantene på vei gjennom Europa, sier Christine Weima Lager i Røde Kors.

Lange omveier

Rundt 5.000 trekker daglig nordover via Balkan. De møter en rekke flaskehalser underveis. Ulike grensetiltak, sprengt kapasitet og fulle mottak har skapt kaos i flere av landene på veien.

Etter at Ungarn stengte grensene mot Serbia og Kroatia, prøver mange å ta seg gjennom Slovenia. Men strømmen er blitt for stor til å håndtere, og slovenerne vil sette inn hæren for å styrke grensekontrollen.

Med stadig nye hindre blir det lange omveier å gå. Mange overnatter ute. Om ikke mange ukene vil iskaldt regn gå over til sludd.

– Vi frykter at grenseendringene fører til større lidelser. Det er en utfordrende humanitær situasjonen i både Serbia, Kroatia og Slovenia på grunn av stengte grenser og dårligere vær, sier Lager til NTB.

Les også: Latvia bygger nytt gjerde mot flyktningene på grensa mot Russland

Vintersesong

Tidligere år har antallet overfarter over Middelhavet gått ned om vinteren. Men situasjonen i Syria er blitt verre de siste ukene, og den er fortsatt dårlig i flyktningleirene i nabolandene. Det kan få flere til å trosse værforholdene og likevel legge ut på reise.

– Om tallet kommer til å gå ned, er det ingen som klarer å svare på i dag. Til nå har vi sett at det kommer minst like mange. Vi forbereder oss på en vintersesong med en fremdeles stor tilstrømming av mennesker, sier Lager.

– Røde Kors har mobilisert i samtlige land for å gi dem et tilbud, og forbereder vinteren med forsyninger av overlevelsestepper, termoser, varme klær og vinterisolerte telt.

Les også: Over 500 asylsøkere over Storskog på én uke

Kaldt i nord

Med vinteren i anmarsj skaper det utfordringer også lenger nord. Tyskland har mottatt flere hundre tusen asylsøkere og tror tallet kan ende på inntil en million før årsslutt. Flere av teltene lokale myndigheter har måttet ty til, er ifølge AFP uten oppvarming.

– Vi fryser, står det på en plakat i Hamburg, der rundt 4.000 asylsøkere nå tilbringer nettene i uoppvarmede telt.

Og det er ikke lenge til gradestokken vil krype mot null om nettene.

– Vi kan ikke lenger utelukke faren for at mennesker kan dø, sier Ulrika Kostka i Caritas til avisa Tagesspiel, mens tyske myndigheter jobber for å få til annen innkvartering.

Les også: Buss fra København full av asylsøkere

Personvernpolicy