Meny

Eksilgruppe: – IS vinner terreng i Aleppo i Syria

Innbyggere undersøker en sammenrast bygning etter det de sier var et russisk flyangrep i Darat Izza i Aleppo-provinsen. Foto: Ammar Abdullah / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigere fra Den islamske staten (IS) har tatt kontroll over en rekke landsbyer i Aleppo-provinsen nord i Syria, ifølge en eksilgruppe. En iransk general er drept i området.

Landsbyene som IS har kjempet til seg, har vært kontrollert av andre opprørsgrupper og ligger like nord for byen Aleppo, som før krigen var Syrias mest folkerike.

Dette er en av de største seirene for IS siden slutten av august, ifølge London-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

IS' fremgang skjer til tross for at russiske myndigheter hevder å ha rettet sine angrep mot nettopp IS i dette området, påpeker SOHR.

Den ytterliggående opprørsgruppa står nå bare 2 kilometer fra regjeringskontrollerte områder helt nord i Aleppo ved den tyrkiske grensen.

Les også: Russiske og amerikanske flyangrep mot IS

Bomber i vest

Russiske myndigheter opplyser at de har bombardert mål i Syria i ti dager, og at IS er målet for angrepene. Men mange av de russiske angrepene har funnet sted vest i Syria der IS ikke er til stede, og hvor andre opprørsgrupper i stedet har kontroll, hevder SOHR.

Ifølge en lokal opprørsleder har IS greid å utnytte de russiske flyangrepene til sin fordel i Aleppo.

Den mer moderate opprørsgruppen Den frie syriske hær har ikke greid å forsvare seg fordi den har vært opptatt med kamper i Hama-provinsen, der russerne har gjennomført en rekke flyangrep, sier opprørslederen til Reuters.

Bare 10 prosent av de russiske angrepene har rammet IS-mål, mener SOHRs leder Rami Abdulrahman. Også Tyrkia og USA har framholdt at IS' stillinger kun utgjør en brøkdel av russernes mål.

Les også: Eksilgruppe: IS gjør nye fremskritt nær Aleppo

Iraner drept

Fredag bekrefter den iranske revolusjonsgarden at en iransk general er drept nord i Aleppo-provinsen, angivelig av IS-krigere. Drapet på general Hussein Hamdani skal ha skjedd torsdag idet han var på et «rådgivningsoppdrag» i utkanten av Aleppo by, men det er uklart om drapet har sammenheng med IS' framgang.

I en uttalelse fra revolusjonsgarden framholdes det at «Hamdani har spilt en viktig rolle i å styrke den islamske motstandsfronten mot terrorister».

Sjiamuslimske Iran støtter Syrias president Bashar al-Assad og har sendt flere militærrådgivere til landet for å hjelpe regimet i kampen mot IS og en rekke sunni-dominerte opprørere, som alle omtales som «terrorister» i både Damaskus, Moskva og Teheran.

Les også: USA: – Få russiske angrep rammer IS og al-Qaida

Lappeteppe

På bakken har krigere fra den libanesiske, sjiamuslimske Hizbollah-militsen bidratt til å styrke Assads regjeringshær, mens mannen som leder utenlandsoperasjonene i Revolusjonsgarden, Qassem Soleimani, regnes for å være svært sentral i utarbeidelsen av regimets militærstrategi.

Både Aleppo by og provinsen rundt har vært nærmest som et lappeteppe, der ulike opprørsgrupper og regjeringslojale styrker kontrollerer hver sine områder. Befolkningen i området har gjennomgått store lidelser i løpet av den fire år lange borgerkrigen, både på grunn av luftangrep, kamper og sykdom.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus