USA krever svar på hvorfor IS kjører Toyota

Opprørere og regjeringsstyrker verden over kjører rundt i pickupbiler fra Toyota, som her i Jemen.
Opprørere og regjeringsstyrker verden over kjører rundt i pickupbiler fra Toyota, som her i Jemen. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Toyota lover å samarbeide med USA, som vil ha svar på hvordan det kan ha seg at opprørerne i Den islamske staten (IS) ofte kjører rundt i den japanske bilprodusentens firehjulstrekkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi støtter det amerikanske finansdepartementets gransking av internasjonale forsyningslinjer og strøm av penger og varer i Midtøsten, heter det i en kunngjøring fra Toyota.

IS sender ofte ut propagandavideoer der de kjører rundt i tilsynelatende flunkende nye firehjulstrekkere, ofte pickup-biler fra Toyota.

Mange av bilene har maskingevær og andre våpensystemer montert på taket eller lasteplanet, og USA vil nå ha svar på hvem som forsyner de ytterliggående islamistene med disse bilene.

Les også: USA: – Få russiske angrep rammer IS og al-Qaida

– Strenge regler

– Toyota har strenge regler om ikke å selge kjøretøy til potensielle kjøpere som bruker dem eller bygger dem om til halvmilitære formål eller terroristaktiviteter, heter det i uttalelsen fra bilprodusenten.

Toyotas pickup-biler har, i likhet med lignende biler fra produsenter som Mitsubishi, Hyundai og Isuzu, lenge vært en favoritt blant opprørsgrupper, regjeringsstyrker og hjelpeorganisasjoner verden over, ettersom de er kjent for å være driftssikre, enkle å reparere og har stor framkommelighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IS sprengte triumfbuen i Palmyra

Toyota-krigen

Slike biler var så vanlige under konflikten mellom Libya og Tsjad på 1980-tallet at den i ettertid ble døpt Toyota-krigen.

BBCs populære Top Gear-program bidro for noen år tilbake ytterligere til Toyota-pickupens gode rykte, da de gjorde sitt beste for å ødelegge én – uten å lykkes.

Selv etter at bilen var påtent, senket i saltvann og plassert på toppen av et høyhus som ble sprengt, kunne bilen kjøre videre etter en liten runde med enkelt verktøy.