EU diskuterer asylretur

Torsdag og fredag samles EU-ministre igjen for å diskutere migrasjonskrisen. Foto: Leonhard Foeger (Reuters / NTB scanpix)
Torsdag og fredag samles EU-ministre igjen for å diskutere migrasjonskrisen. Foto: Leonhard Foeger (Reuters / NTB scanpix)

Mer effektiv retur av avviste asylsøkere står på programmet når EU samler til nytt møte om migrasjonskrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge britiske The Times får over 400.000 av dem som har ankommet EU det første halvåret, trolig asylsøknaden avvist. Det har meldt et behov for mer effektive returordninger.

Ifølge et lekket dokument i nettavisen EUobserver skal EUs justis- og innenriksministre diskutere flere tiltak på retursiden når de møtes i Luxembourg torsdag og fredag.

Les også: Kommunene får fortsatt ikke dekket alle barnevernsutgifter

I tillegg til å ta opp igjen en langvarig debatt om EU skal ha en felles liste over såkalt trygge returland, ligger et nytt dokument på bordet til diskusjon.

– EU og medlemslandene må gjøre mer på retur. Økt returrate bør virke preventivt mot irregulær innvandring, heter det i et utkast som er offentliggjort av borgerrettsgruppen Statewatch.

Forslaget tar til orde for å opprette en egen avdeling i grensebyrået Frontex til å bistå med utsendelser. Målet er også å forbedre avtalene med landene som de avviste asylsøkerne kommer fra, slik at samarbeid om retur kan bli lettere – både gjennom «insentiver og press».

Les også: Ban ber Europa gjøre mer for flyktningene

Justisminister Anders Anundsen (Frp) deltar torsdag som observatør fra Norge på EU-møtet. På kvelden deltar også utenriksminister Børge Brende (H) på en konferanse om migrasjonsrutene via Balkan og Middelhavet.

Les også: Flyktninger og arbeidsløshet dominerte i Stortinget