Assad tror samarbeid med Russland vil lykkes

Assad gjorde søndag en av sine sjeldne TV-opptredener i et intervju på iransk fjernsyn.
Assad gjorde søndag en av sine sjeldne TV-opptredener i et intervju på iransk fjernsyn.

Hele Midtøsten vil stå i fare dersom ikke Russland, Syria, Iran og Irak lykkes i å slå ned opprøret i Syria, sier Syrias president Bashar al-Assad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det syriske regimet er nødt til å seire i landets borgerkrig, ellers vil ikke landet overleve. Det kan også føre til at hele Midtøsten blir ødelagt, sa Assad da han søndag gjorde en av sine sjeldne TV-opptredener i et intervju med iransk fjernsyn.

– Alliansen mellom Russland, Syria, Irak og Iran må lykkes, ellers vil hele regionen bli ødelagt. Men sjansene for at koalisjonen lykkes, er store, mener han.

Assad sier også at Vesten har mislyktes i Syria og at de amerikanskledede angrepene mot Den islamske staten (IS) i Syria har virket mot sin hensikt.

– Terrorismen har spredt seg, sier den syriske presidenten i en Twitter-melding.

– Bomber sivile

Den russiske luftkrigen fortsatte søndag på femte dagen med full styrke. Helgens siste angrep skjedde blant annet i provinsen Idlib, hvor russerne hevder å ha truffet åtte IS-anlegg.

Natt til søndag og søndag bombet russiske kampfly ti IS-mål i Syria, deriblant en treningsleir og en bombefabrikk, ifølge det russiske forsvarsdepartementet.

Øyenvitner og syriske aktivister opplyser at russerne søndag bombet byen Talbiseh nord for storbyen Homs, og at minst fem sivile ble drept.

– Så langt har det vært seks eller sju angrep, sier en lokal redningsarbeider til nyhetsbyrået Reuters.

– De kommer brått, uten forvarsel. Når syriske regjeringsstyrker bomber, får vi som regel et forvarsel. Men russerne kommer brått og uanmeldt, sier han. Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sier russiske jagerfly søndag bombet mål både i Homs og Hama.

– Støtter slakteren

Russlands avgjørelse om å bidra militært i Syria var et «fryktelig feilgrep», mener Storbritannias statsminister David Cameron.

– De støtter slakteren Assad, noe som er et fryktelig feilgrep for dem og for verden. Det vil gjøre regionen mer ustabil, sier Cameron til BBC. Han mener Russlands angrep vil føre til mer radikalisering og økt terrorisme.

Tysklands statsminister Angela Merkel sier det er nødvendig å bruke militærmakt i Syria, men erkjenner at bomber ikke kan få slutt på krigen. Både Russland, USA, Saudi-Arabia, Iran, Tyskland Frankrike og Storbritannia kan dessuten spille en viktig rolle i et fremtidig arbeid med å komme fram til en politisk løsning, mener Merkel til Deutschlandfunk søndag.

Tallrike angrep

Russiske kampfly gikk på vingene over Syria onsdag og har siden utført tallrike luftangrep mot president Assads mange fiender. Det offisielle målet er å knuse ekstremistgruppen IS, men vestlige makter mener det egentlige målet er å styrke Assad ettersom andre opprørsgrupper også rammes av bombene.

USA og allierte land gjennomfører daglig luftangrep i Syria og Irak, hovedsakelig mot IS. Det amerikanske forsvaret melder søndag ettermiddag at 16 slike angrep er utført i de to landene det siste døgnet. Seks av angrepene ble utført i Syria, nærmere bestemt i nærheten av byen Hasaka nordøst i landet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus