Meny

Russland vil fortsette bombing i Syria i tre-fire måneder

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands flyangrep i Syria vil pågå i tre-fire måneder og vil øke i intensitet, sier formannen i den russiske utenrikskomiteen. Fredag fortsatte bombene å falle over flere syriske provinser.

Striden om hvilke opprørsgrupper russerne egentlig bomber, fortsetter også med styrke. I en felles uttalelse uttrykker Tyrkia, USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og allierte arabiske golfstater dyp uro over de russiske luftangrepene. Hele den USA-ledede koalisjonen krever at Russland konsentrerer seg om IS og stanser angrepene mot Syrias opposisjon.

– Russlands handlinger utgjør en ytterligere opptrapping av konflikten og vil bare gi grobunn for mer ekstremisme, heter det i fredagens uttalelse.

Moskva kastet seg onsdag inn i luftkrigen i Syria, der USA og allierte land i over ett år har bombet IS-mål. Ifølge Moskva har russiske kampfly bombet IS og andre mål i Syria, men ikke moderate opprørere.

Analyse: Derfor går russerne tungt i Syria

– Bombet IS-leir

Natt til fredag og fredag fortsatte russiske bomber å falle over provinsene Idlib, Hama og Aleppo, sier en syrisk militærkilde.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet angrep russiske kampfly en kommandopost og et kommunikasjonssenter som tilhører IS i Aleppo. Det oppgis videre at infrastrukturen ble fullstendig ødelagt.

Også den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) meldte fredag at kampfly som antas å være russiske, har bombet den IS-kontrollerte landsbyen Qaryatain nordøst for Damaskus.

Tolv IS-krigere ble drept i et angrep i byen Raqqa, ifølge SOHR. Raqqa er ekstremistgruppens hovedkvarter.

Les også: Russland: – En fullstendig absurd tolkning av det som nå skjer

Vil øke intensiteten

Lederen i den russiske utenrikskomiteen, Aleksej Pusjkov, varsler at Russlands luftangrep i Syria kommer til å vare i tre til fire måneder.

– Angrepene kommer til å øke i intensitet i løpet av den tiden, sier Pusjkov til radiostasjonen Europe 1.

– Jeg tror intensiteten er viktig. Den USA-ledede koalisjonen har påstått at de har bombet Daesh i et år, men uten resultater, sier han og bruker den arabiske betegnelsen på IS.

– Jeg tror man vil se resultater dersom man gjør det på en mer effektiv måte.

Les også: Saudi-Arabia krever at Russland stanser Syria-angrep

Putin møter statsledere

President Vladimir Putin møter fredag vestlige ledere i Paris. Samtalene skal egentlig dreie seg om fred i Ukraina, men Russlands framferd i Syria vil trolig dominere i møtet med Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel.

Vestlige land er svært skeptiske til Russlands forsikringer om at de bomber IS, og mener russerne først og fremst forsøker å støtte Syrias president Bashar al-Assad, som har vært en alliert av Russland i over 40 år. Tross kritikken insisterer Russland på at de bomber IS-ekstremister og andre grupper.

Frankrike bekymret

Torsdag ble den moderate, vestligstøttede opprørshæren Den frie syriske hær (FSA) rammet av et russisk luftangrep, ifølge John McCain. lederen i det amerikanske senatets forsvarskomité. Russland har blankt avvist påstandene.

President François Hollande er også svært bekymret.

– Det er Daesh som må bli rammet, ikke andre grupper, sa den franske presidenten fredag.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier Moskva har de samme «terrorgruppene» som mål som den amerikanskledede koalisjonen, inkludert IS og al-Qaidas Syria-fløy Nusrafronten.

– Dersom det oppfører seg som en terrorist, går som en terrorist, kriger som terrorist – da er det en terrorist, ikke sant? sa Lavrov torsdag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus