Meny

– Russiske angrep er kjærkommen støtte for Assad

Syrias president Bashar al-Assad under et statsbesøk hos Russlands president Vladimir Putin i desember 2006. Arkivfoto. Foto: PhotoXpress/ZUMA Press/Corbis

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland kommer sine gamle allierte i det syriske Assad-regimet til unnsetning med angrepene denne uken. – Landet ønsker å markere seg som stormakt og sikre sin innflytelse i Syria, sier militæranalytiker.

Borgerkrigen i Syria

 • Opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad brøt ut 15. mars 2011, kort tid etter at Egypts president Mubarak ble styrtet. Siden da har det utviklet seg til en stadig mer brutal borgerkrig.
 • Den humanitære krisen i kjølvannet av kampene er enorm.
 • Over 240.000 mennesker har mistet livet i konflikten.
 • Halve befolkningen er ifølge FN drevet på flukt, nær 4,1 millioner til naboland og minst 7,6 millioner mennesker inne i Syria.
 • En rekke opprørsgrupper kjemper mot regjeringsstyrkene og hverandre i landet, blant dem Nusrafronten som regnes som terrornettverket al-Qaidas forlengede arm.
 • Opprørsgruppen Den islamske staten (IS) har det siste året tatt kontroll over store områder både i Syria og nabolandet Irak.
 • Opprørsgruppene får støtte fra ulike land, blant dem Tyrkia, Saudi-Arabia, Qatar og USA.
 • USA gikk i september i fjor til krig mot IS og har sammen med flere allierte land bombet antatte opprørsmål fra lufta, noe Assad stilltiende godtar.
 • President Assad støttes av blant andre Russland og Iran. Russland har i det siste styrket sitt militære nærvær i Syria.
 • Russland startet i september luftangrep mot Assads motstandere i Syria – det første russiske militærengasjementet utenfor den tidligere Sovjetunionen siden okkupasjonen av Afghanistan i 1979.
 • Vestlige land har i lengre til tid stått samlet bak kravet om at Assad må gå, men nå tar flere vestlige ledere til orde for at han kan inngå i en «overgangsløsning». (©NTB)

Det russiske forsvaret sier deres fly gjennomførte rundt 20 aksjoner mot gruppa Den islamske stat (IS) onsdag. USA har uttrykt bekymring for at målene ikke var ekstremistene i IS, men andre opposisjonelle grupper. Russland avviser dette. Torsdag ble det gjennomført nye bekreftede russiske luftangrep.

– Syrias president Bashar al-Assad har det siste året vært på defensiven. Han er strukket militært, det har han selv innrømmet. Han har fokusert på sine kjerneområder omkring Damaskus og nordover mot Homs, Hama og Latakia-regionen. Det er kjærkomment for ham med den militære støtten fra Russland, sier leder for mediegruppen ved Forsvarets Høgskole, Per Christian Gundersen, til ABC Nyheter.

Homs-regionen er av avgjørende strategisk betydning for at Assad skal kunne kontrollere Vest-Syria. I området er det en rekke grupper som kjemper under samlebetegnelsen Free Syrian Army (FSA).

Les også: Saudi-Arabia krever at Russland stanser Syria-angrep

Bånd tilbake til 70-tallet

Russland, og det tidligere Sovjetunionen, har hatt et godt samarbeid med det syriske Assad-regimet siden den nåværende president Bashar a-Assads far, Hafez al-Assad, kom til makten ved et militærkupp i 1970.

Russiske angrepsfly av typen Su-24M er blant våpnene som er sendt til Syria. Disse brukes blant annet til støtte for bakkestyrker. Foto: Alexander Mishin. (CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.)

– Syrerne har sendt offiserer til Russland for utdanning, og disse båndene har vært tette i over 40 år. Russerne har mistet tilsvarende innflytelse andre steder i Midtøsten, og ønsker å opprettholde sin innflytelse i Syria, sier Gundersen.

Russerne har lenge hatt en marinebase i Tartus, og denne er strategisk viktig for tilgangen til Middelhavet.

– Den ligger i Latakiaområdet, der russerne ønsker å opprettholde et nærvær, sier Gundersen.

Les også: – Russiske angrep i Syria tar ødeleggelsen til nytt nivå

Uenige om Assads rolle

Russland og Vesten er sterkt uenige i forståelsen av situasjonen i Syria. Russland støtter Assad, mens vestlige stormakter klandrer den syriske presidenten for å ha startet den brutale borgerkrigen i landet, som har kostet 240.000 mennesker livet. Åtte millioner syrere er på flukt i eget land, mens fire millioner mennesker har flyktet ut av landet.

– Russerne anser Assad som en del av løsningen, mens Vesten har betraktet ham mer som en del av problemet. Den tidligere kategoriske vestlige retorikken om at Assad må gå har likevel blitt tonet ned. Om man fjerner Assad eller for den saks skyld IS vil det oppstå et maktvakuum som vil fylles av andre aktører, både radikale og kriminelle grupper, som vil utnytte situasjonen, sier Gundersen.

Frankrike startet onsdag en gransking av Assad for «forbrytelser mot menneskeheten», inkludert kidnapping og tortur.

Stillbilde fra video viser russiske luftangrep mot påståtte IS-mål i Syria onsdag. Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout / Reuters

Russiske myndigheter har aldri fordømt Assad for sivile dødsfall, og har gått inn for at han må være del av den politiske løsningen på konflikten.

– FN-møtet tidligere i uken viste at russerne og amerikanerne nå står langt fra hverandre, og russernes luftkampanje viser at det ikke er noen enighet om hvordan borgerkrigen i Syria skal løses, sier Gundersen.

Russiske myndigheter bekrefter ifølge NTB «bombing av tolv IS-mål siste døgn.» Lokale medier melder ifølge nyhetsbyrået om inntil 30 russiske angrep bare torsdag.

Les også: Stoltenberg bekymret over russiske angrep i Syria

Anklages for drap på sivile

Dette er det første russiske militærengasjementet utenfor den tidligere Sovjetunionen siden okkupasjonen av Afghanistan i 1979. Høytstående amerikanske tjenestemenn har denne uken uttrykt sterk bekymring for utviklingen.

– Russerne har også ønske om å være en internasjonal aktør med innflytelse og makt, og det viser de nå tydelig at de er, sier Gundersen.

– Russerne ble satt på sidelinjen ved den internasjonale intervensjonen i Libya i 2011, nå ønsker de å være en aktiv spiller i regionen. Putin ønsker også å fremstå som en verdensleder som tar ansvar og har innflytelse på internasjonal politikk, sier Gundersen.

Lederen for Syrias største opposisjonsgruppe har anklaget russerne for drap på 36 sivile ved angrepene. Amerikanske myndigheter har sagt at angrepene ikke lot til å ha skjedd i IS-kontrollert territorium.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har utfordret USA til å bevise at de russiske angrepene ikke rammet «terrorister», og avviste anklager fra den syriske opposisjonen om sivile tap.

– Ryktene om at målene for luftangrepene ikke var IS-stillinger er uberettiget, sa Lavrov til journalister i New York etter å ha møtt sin amerikanske kollega John Kerry, melder AFP.
Torsdag omtalte Russlands president Vladimir Putin påstandene om at sivile er drept i de russiske luftangrepene som ledd i en «informasjonskrig», melder NTB.

Les også: Russland har startet luftangrep i Syria

– Tydelig signal til Vesten

– Det er vanskelig å si hvor lenge russerne vil holde fortsette luftkampanje. Jeg tror de ønsker å gi Assad nødvendig militær støtte til å opprettholde kontrollen i kjerneområdene, samt gi ha et bedre utgangspunkt dersom man skal forhandle med opprørsledelsen og Vesten, sier Gundersen.

Stillbilde fra video skaffet til veie av Homs Media Centre viser røyksøyler etter angrep med kampfly i Talbiseh i Homs-provinsen onsdag. Foto: Homs Media Centre via AP

Opprøret har stått sterkt i området rundt Homs. Selv om byen har blitt gjenerobret av regjeringshæren står det fremdeles ulike opprørsgrupper øst for byen.

– Det er et strategisk viktig område, på grunn av forsyningslinjer og kontroll med grenseområdene mot Libanon og inn mot alawittenes kjerneområde Latakia, sier Gundersen.

Alawittene er den religiøse minoritetsgruppen president Assad og hans familie tilhører.

– At russerne har deployert bakke-til-luftraketter kan tyde på at man ønsker å begrense vestlig press mot Assad. Dette gir en ny dimensjon hvor den vestlige koalisjonen må forholde seg til russiske luftoperasjoner og luftvern. Både Tyrkia og Israel er bekymret og følger nøye med på denne situasjon, sier Gundersen.

– Russerne vil ikke angripe vestlige fly, men bare det å sette inn disse våpnene begrenser det vestlige engasjementet og sender et tydelig signal.

Det er mange regionale aktører i spill i Syria nå, og russerne viser helt tydelig at de ønsker å være med som aktiv bidragsyter på Assads side. USA hevder de ble informert om de russiske luftangrepene onsdag kun en time før de fant sted. NATO opplyser at det har vært lite koordinering mellom Russland og den USA-ledede koalisjonen.

Byen og provinsen Homs

 • Homs er Syrias tredje største by. Både distriktet og provinsen heter også Homs.
 • Før opprøret i 2011 hadde byen 800.000 innbyggere. Befolkningen besto av sunnimuslimer, sjiamuslimer og flere andre religiøse grupper.
 • Byen var et av sentrene for demonstrasjoner mot president Bashar al-Assads regjering i Damaskus før utbruddet av borgerkrigen i 2011. Etter krigsutbruddet ble byen et senter for opprørerne.
 • Våren 2012 ble mesteparten av Homs by gjenerobret av regjeringshæren. Men den beleirede gamlebyen forble på opprørernes hender i ytterligere to år.
 • Nesten hele byen Homs har vært under myndighetenes kontroll siden mai i fjor.
 • Provinsen Homs, som hadde anslagsvis 1,8 millioner innbyggere i 2010, er Syrias største.
 • Den østlige delen av provinsen, distriktet Palmyra, kontrolleres nå for det meste av ekstremistgruppen IS.
 • Opprørsgruppene i distriktet Homs er tilknyttet Den frie syriske hær (FSA), en allianse med støtte fra blant andre USA, Tyrkia og stater i Gulfen.

(Kilde: NTB, Wikipedia) (©NTB)

– I krig må man til slutt snakke med sine motstandere. Det må svelges noen kameler i en overgangsfase mot en gradvis demokratisering av Syria. Det blir vanskelig. For Syrias befolkning er det ikke IS som har påført mest lidelse, det er Assad. Det er ham som gjorde dette til en borgerkrig, og har drept flest av egen befolkning, sier Gundersen.

USA og allierte bombet ekstremistgruppen IS i Syria én gang onsdag, opplyser den amerikanskledede koalisjonen. Samtidig ble 21 luftangrep utført i Irak, melder NTB.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:21 Tidligere Vårt Land-redaktør: Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Antall drepte på Sri Lanka oppe i 290 – norsk UD advarer nordmenn07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden
Siste nytt
10:21PolitikkTidligere Vårt Land-redaktør: Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenAntall drepte på Sri Lanka oppe i 290 – norsk UD advarer nordmenn07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus