Putin varsler russisk militæroperasjon i Syria

Russlands president Vladimir Putin i samtale med USAs utenriksminister John Kerry (t.h.) og sin egen utenriksminister Sergej Lavrov (t.v.) i New York tidligere i uken. Syria var ett av de viktigste temaene for verdens ledere under FNs hovedforsamling.
Russlands president Vladimir Putin i samtale med USAs utenriksminister John Kerry (t.h.) og sin egen utenriksminister Sergej Lavrov (t.v.) i New York tidligere i uken. Syria var ett av de viktigste temaene for verdens ledere under FNs hovedforsamling. Foto: Ria Novosti / Reuters

President Vladimir Putin fikk onsdag nasjonalforsamlingens støtte til at russiske militære styrker kan gjennomføre operasjoner i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket er gjort etter at Syrias president Bashar al-Assad har bedt Russland om hjelp, ifølge russiske myndigheter. Målet er å bekjempe Den islamske staten (IS) og andre opprørsgrupper. Assad bekrefter at han har bedt Putin om militær støtte.

– Enhver økning i den russiske militærstøtten til Syria har skjedd og skjer på anmodning fra den syriske staten, skriver presidentens kontor.

Russland regnes som en av Assad-regimets nærmeste allierte, og for Russland er Syria et viktig land for å øve innflytelse i Midtøsten.

Putins talsmann Dmitrij Peskov sier at avgjørelsen innebærer at Russland praktisk talt vil være det eneste landet som utfører militæroperasjoner i Syria på et legitimt grunnlag ettersom forespørselen har kommet fra Syrias «legitime president».

Senter i Bagdad

Russlands forsvarsdepartement opplyste samme dag at det er etablert et senter i Iraks hovedstad Bagdad som skal brukes til å dele informasjon med USA om mulige luftangrep i Syria.

En ikke navngitt russisk tjenestemann sier at senteret skal koordinere både luftangrep og bakkestyrker. Han sier også at Russland allerede har sendt eksperter til senteret.

Russisk UD har varslet at det i løpet av onsdagen vil informere landets partnere om operasjonene i Midtøsten.

Les også: Forskere: – Alt USA har gjort i Syria, er en katastrofe

Etter folkeretten

Ifølge Putin er vedtaket i tråd med «anerkjente prinsipper og normer i folkeretten».

Flere spekulerer på om vedtaket betyr at Putin planlegger å sende bakkestyrker til Syria, men Kreml-rådgiveren Sergej Ivanov avviser at dette er aktuelt. Vedtaket omfatter kun det russiske flyvåpenet, framholder han.

– Som vår president allerede har sagt, bruken av bakkestyrker er utelukket. Det militære målet med våre operasjoner vil kun være å gi flystøtte til syriske regjeringssoldater i deres kamp mot ISIS (Den islamske staten), sier Ivanov.

Han avviser at det finnes vikarierende grunner for militæroperasjonen.

– Vi snakker spesielt om Syria, og vi snakker ikke om å oppnå utenrikspolitiske mål eller om å oppfylle våre ambisjoner, men ene og alene om de nasjonale interessene til den russiske føderasjonen, sier Ivanov.

Les også: Obama marsjerer videre mot IS tross Russlands rivaliserene planer

Avansert utstyr

Russland har allerede utplassert avansert militært utstyr, blant annet flere fly, i Syria. Flere medier har meldt at russiske kampfly allerede har vært på vingene og utført oppdrag i landet.

Nylig ga den amerikanske regjeringen beskjed om at den følger nøye med på Russlands militære oppbygging på en flybase i nærheten av havnebyen Latakia.

Russland har avfeid uttalelsen ved å vise til at russiske militæreksperter har vært i Syria i «mange år» for å hjelpe syrerne med russiskprodusert utstyr.

Putin møtte nylig USAs president Barack Obama under FNs hovedforsamling i New York. Selv om de to er dypt uenige om president Assads rolle i et framtidig Syria, mener eksperter at de er i ferd med å nærme seg et samarbeid i kampen mot IS.

Les mer: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver nordmann 53 øre dagen

Personvernpolicy