Putin varsler russisk militæroperasjon i Syria

Russlands president Vladimir Putin i samtale med USAs utenriksminister John Kerry (t.h.) og sin egen utenriksminister Sergej Lavrov (t.v.) i New York tidligere i uken. Syria var ett av de viktigste temaene for verdens ledere under FNs hovedforsamling.
Russlands president Vladimir Putin i samtale med USAs utenriksminister John Kerry (t.h.) og sin egen utenriksminister Sergej Lavrov (t.v.) i New York tidligere i uken. Syria var ett av de viktigste temaene for verdens ledere under FNs hovedforsamling. Foto: Ria Novosti / Reuters

President Vladimir Putin fikk onsdag nasjonalforsamlingens støtte til at russiske militære styrker kan gjennomføre operasjoner i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket er gjort etter at Syrias president Bashar al-Assad har bedt Russland om hjelp, ifølge russiske myndigheter. Målet er å bekjempe Den islamske staten (IS) og andre opprørsgrupper. Assad bekrefter at han har bedt Putin om militær støtte.

– Enhver økning i den russiske militærstøtten til Syria har skjedd og skjer på anmodning fra den syriske staten, skriver presidentens kontor.

Russland regnes som en av Assad-regimets nærmeste allierte, og for Russland er Syria et viktig land for å øve innflytelse i Midtøsten.

Putins talsmann Dmitrij Peskov sier at avgjørelsen innebærer at Russland praktisk talt vil være det eneste landet som utfører militæroperasjoner i Syria på et legitimt grunnlag ettersom forespørselen har kommet fra Syrias «legitime president».

Senter i Bagdad

Russlands forsvarsdepartement opplyste samme dag at det er etablert et senter i Iraks hovedstad Bagdad som skal brukes til å dele informasjon med USA om mulige luftangrep i Syria.

En ikke navngitt russisk tjenestemann sier at senteret skal koordinere både luftangrep og bakkestyrker. Han sier også at Russland allerede har sendt eksperter til senteret.

Russisk UD har varslet at det i løpet av onsdagen vil informere landets partnere om operasjonene i Midtøsten.

Les også: Forskere: – Alt USA har gjort i Syria, er en katastrofe

Etter folkeretten

Ifølge Putin er vedtaket i tråd med «anerkjente prinsipper og normer i folkeretten».

Flere spekulerer på om vedtaket betyr at Putin planlegger å sende bakkestyrker til Syria, men Kreml-rådgiveren Sergej Ivanov avviser at dette er aktuelt. Vedtaket omfatter kun det russiske flyvåpenet, framholder han.

– Som vår president allerede har sagt, bruken av bakkestyrker er utelukket. Det militære målet med våre operasjoner vil kun være å gi flystøtte til syriske regjeringssoldater i deres kamp mot ISIS (Den islamske staten), sier Ivanov.

Han avviser at det finnes vikarierende grunner for militæroperasjonen.

– Vi snakker spesielt om Syria, og vi snakker ikke om å oppnå utenrikspolitiske mål eller om å oppfylle våre ambisjoner, men ene og alene om de nasjonale interessene til den russiske føderasjonen, sier Ivanov.

Les også: Obama marsjerer videre mot IS tross Russlands rivaliserene planer

Avansert utstyr

Russland har allerede utplassert avansert militært utstyr, blant annet flere fly, i Syria. Flere medier har meldt at russiske kampfly allerede har vært på vingene og utført oppdrag i landet.

Nylig ga den amerikanske regjeringen beskjed om at den følger nøye med på Russlands militære oppbygging på en flybase i nærheten av havnebyen Latakia.

Russland har avfeid uttalelsen ved å vise til at russiske militæreksperter har vært i Syria i «mange år» for å hjelpe syrerne med russiskprodusert utstyr.

Putin møtte nylig USAs president Barack Obama under FNs hovedforsamling i New York. Selv om de to er dypt uenige om president Assads rolle i et framtidig Syria, mener eksperter at de er i ferd med å nærme seg et samarbeid i kampen mot IS.

Les mer: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver nordmann 53 øre dagen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus