Norge beredt til EU-dugnad

Justisminister Anders Anundsen i samtale med EUs kommissær for migrasjon, innenrikssaker og EU-borgerskap, Dimitris Avramopoulos, under justisministermøtet i Brussel. Foto: Anders Aalbu (Norges delegasjon til EU / NTB scanpix)
Justisminister Anders Anundsen i samtale med EUs kommissær for migrasjon, innenrikssaker og EU-borgerskap, Dimitris Avramopoulos, under justisministermøtet i Brussel. Foto: Anders Aalbu (Norges delegasjon til EU / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordeling av 120.000 asylsøkere er tvunget gjennom i EU. Norge er innstilt på å bidra i dugnaden – foreløpig uvisst hvordan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktningkvotene:

  • Beslutningen som ble fattet av EUs innenriks- og justisministre, innebærer at 120.000 flyktninger og migranter som allerede er i Europa, skal fordeles mellom EU-landene med bindende kvoter.
  • Det går altså ikke an å si nei til å ta imot det antallet flyktninger og migranter som EU har bestemt.
  • Landene får imidlertid mulighet til å vente med å ta imot 30 prosent av sin kvote i ett år dersom de har spesielle grunner til det.
  • EU har fra før av vedtatt en plan om fordeling av 40.000 asylsøkere. De kommer i tillegg til de 120.000 som tirsdagens vedtak gjelder.


(Kilde: TT)

Tsjekkia, Ungarn, Slovakia og Romania stemte nei, men ble overkjørt av flertallet i EU. Unionen fikk tirsdag endelig vedtatt dugnaden om å fordele ytterligere 120.000 asylsøkere.

– Vi er i en krisesituasjon, så vi måtte fatte dette vedtaket, sier utenriksminister Jean Asselborn i EUs formannskapsland Luxembourg.

– Sunn fornuft tapte, kontrer Tsjekkias innenriksminister Milan Chovanec.

Les også: Anundsen: Skal ikke innføre grense­gjer­der

Forpliktet

Ordene «bindende» og «kvoter» er tatt ut av avtalen, men vedtaket innebærer like fullt tallfestede bidrag fra de ulike landene.

Det betyr at alle EU-landene er forpliktet til å innfri sin del med størst byrde på stormaktene Tyskland og Frankrike.

Luxembourg sier seg overbevist om at fordelingsplanen kommer til å bli gjennomført i respekt for «fellesskapets lover «, men møter allerede motbør fra landene i øst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så lenge jeg er statsminister, vil bindende kvoter ikke bli iverksatt på slovakisk territorium, sier en uforsonlig statsminister Robert Fico til Reuters.

Les også: UDI inn­kvar­te­rer 1.000 asyl­sø­kere i Stokke

Norge beredt

Mens ordkrigen fortsetter i EU, sier Norge seg beredt til å delta i asyldugnaden for å sikre at kontrollen med Schengens yttergrenser gjenopprettes.

– En forutsetning for å få til det er at man bidrar til å avlaste Italia og Hellas, som opplever størst belastning nå. Så vi har sagt at vi har til intensjon å delta i EUs program som en del av denne helheten, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB etter å ha deltatt på EU-møtet som observatør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk deltakelse vil bli meldt inn som et frivillig bidrag, men justisministeren avklarer ikke hva det vil bestå i.

– Det er umulig å svare på i dag, sier han. Vi må komme tilbake til hva det vil innebære i praksis, sier han om hvordan regjeringen nå skal ta konkrete forslag til Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Cantona lover flykt­nin­ger husly

Motstand

De østeuropeiske landene har hele veien motsatt seg planene om tvungen fordeling av asylsøkere som allerede befinner seg i Europa. De advarer mot bruk av makt fra EU og frykter dugnaden skal skape presedens og føre til større tilstrømming.

Mektige Tyskland har på sin side presset på for en fordeling for å lette situasjonen for Italia og Hellas, som mottar hundretusenvis av migranter og flyktninger.

54.000 av de 120.00 skulle egentlig hentes fra Ungarn, men ettersom landet har motsatt seg planene, kommer disse til å bli hentet fra Italia og Hellas eller andre land som trenger avlastning. I stedet blir Ungarn tildelt sin egen kvote asylsøkere de må ta imot.

Gjelder for alle

EU-kommisjonen får ansvaret for å sørge for at avtalen gjennomføres og understreker at den gjelder for alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det landene stemte, spiller ingen rolle når vedtaket er fattet, sier Kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

EU har fra før vedtatt å fordele 40.000 asylsøkere gjennom frivillige bidrag, så den samlede dugnaden blir på 160.000.

EU planlegger videre å opprette egne mottakssentre i Italia og Hellas for å bedre registreringen og kontrollen ved yttergrensene. Disse sentrene skal gjøre fordelingen av asylsøkerne mulig, men også bidra til å avklare beskyttelsesbehov tidligere, noe Anundsen sier seg fornøyd med.

Rundt en halv million migranter og flyktninger har kommet til EU så langt i år.

Les også: OECD: – Flykt­ning­kri­sen savner side­stykke