Norsk IS-gissel reiste i kaotisk krigsområde

Bilde fra en by i Idlib-provinsen etter et selvmorsangrep i august. Norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad skal ha oppholdt seg i provinsen før han ble tatt til fange av opprørere i slutten av januar.
Bilde fra en by i Idlib-provinsen etter et selvmorsangrep i august. Norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad skal ha oppholdt seg i provinsen før han ble tatt til fange av opprørere i slutten av januar. Foto: Ammar Abdullah / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) reiste tilsynelatende alene da han ble tatt til fange i Syria i slutten av januar. Han var på vei gjennom områder som var preget av harde kamper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er i Idlib, Syria. Drar til Hama i morgen. Endelig klarte jeg det, skrev Grimsgaard-Ofstad på sin Facebook-profil 24. januar.

Dette er tilsynelatende den siste kjente kommunikasjonen han hadde med omverdenen før han ble kidnappet i det krigsherjede landet.

Les også: IS-gisselets familie: – Det er utvilsomt ham

– Ekstremt uoversiktlig

Eksperter kan fortelle at det var en kaotisk situasjon med harde kamper i Idlib-provinsen på tidspunktet da 48-åringen skal ha blitt tatt til fange. Og det hadde det vært lenge.

– Situasjonen var ekstremt uoversiktlig, sier forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til Dagsavisen.

Ifølge avisen hadde Bashar al-Assads regime fortsatt kontroll over provinshovedstaden Idlib, men den ble angrepet fra alle kanter.

I mars i år falt byen i hendene på opprørsgrupper, deriblant Nusrafronten, al-Qaidas syriske avlegger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordmann tatt til fange av IS

Bilde fra Twitter av nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad som holdes fanget av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria. Foto: Twitter / NTB scanpix
Bilde fra Twitter av nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad som holdes fanget av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria. Foto: Twitter / NTB scanpix

– Tok stor risiko

Klassekampen beskriver området Grimsgaard-Ofstad befant seg i som et av de farligste i Syria. Mellom 18. og 24. januar bevegde han seg mellom en grensepost på den tyrkiske grensen til Syria, via landsbyen Binnish, til Idlib, ifølge nordmannens oppdateringer i sosiale medier.

Frilansjournalisten og dokumentaristen Pål Refsdal, som selv ble tatt til fange av Taliban i 2009, oppholdt seg i Syria i mai og juni i år. Han sier til Klassekampen at Grimsgaard-Ofstad tok stor risiko ved å reise på egen hånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Erna Solberg: – Norge betaler ikke løsepenger

– I Idlib-provinsen er det flere grupper som opererer, også kriminelle, og jeg tipper at det var kriminelle som først tok Grimsgaard-Ofstad til fange, sier Refsdal.

Les også: Kidnappet nordmann i PSTs søkelys

Artikkelen fortsetter under annonsen

Farlig område

Refsdal allierte seg med en gruppering tilknyttet Nusrafronten for å skaffe seg beskyttelse.

– Grimsgaard-Ofstad reiste på egen hånd. Jeg mener at jeg tok lite risiko. Det ligger en beskyttelse i å være sammen med en gruppe som Nusrafronten.

Norske myndigheter har indikasjoner på at det norske gisselet har vært holdt fanget hos flere opprørsgrupper i Syria, men føler seg sikre på at det nå er Den islamske staten (IS) som har kontroll på ham.

Ifølge tall fra FN har rundt 40.000 mennesker mistet livet i området der Grimsgaard-Ofstad forsvant siden borgerkrigen startet.

Gisselforhandlerne leverte første rapport i februar

Gisselforhandlerne fra norsk side leverte sin første rapport om bortføringen av den norske 48-åringen i Syria 23. februar.

Mens Utenriksdepartementet satte ned sin egen krisestab umiddelbart etter at man fikk beskjed om at nordmannen var tatt til fange, ble bortføringen behandlet på regjeringsnivå i Sikkerhetsutvalget, skriver Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisen har det vært både ordinære og ekstraordinære møter i dette utvalget som har bestått av følgende seks statsråder: statsminister Erna Solberg (H), justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), utenriksminister Børge Brende (H), europaminister Vidar Helgesen (H), forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og finansminister Siv Jensen (Frp).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er disse seks statsrådene som har tatt de strategiske beslutningene. De øvrige statsrådene visste ingen ting om gisselsaken før nyheten sprakk onsdag denne uka i forbindelse med at IS la ut bilder og informasjon om nordmannen.

Krise- og gisselforhandlerne leverte sin første rapport til kriseteamet 23. februar. Samme måned ble Kripos koblet inn og en oppdatert rapport ble levert 4. mars. Også PST ble tidlig koblet inn, mens UD ba Politidirektoratet om ytterligere bistand 18. mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brende opplyste på en pressekonferanse torsdag at mellom 25 og 30 personer fra norsk side har jobbet med gisselsaken.

Solberg opplyste allerede onsdag kveld at det har vært uaktuelt for Norge å betale ut løsepenger for den bortførte nordmannen. At det ikke kommer på tale å betale for å få ham frigitt, har også vært hovedtaktikken fra norsk side hele veien, både med den første forhandlingsmotparten, og deretter med IS. Etter hvert har budskapet sunket inn hos motparten, skriver Aftenposten.

Se også: Brende: – Vi tar utgangspunkt i at gisselet er i live