Fotograf om bildet av Aylan Kurdi:

– Det var ingen ting jeg kunne gjøre annet enn å ta bilde av ham

Sterk video viser den døde gutten i vannkanten Bildet av den døde treåringen Aylan Kurdi, som var skylt opp på stranda i feriebyen Bodrum, har spredt seg verden over som en illustrasjon på flyktningkrisen. Se videoen som viser omstendighetene rundt bildet.

– Jeg måtte bringe smerten jeg følte videre til folk. Jeg ville vise frem tragedien deres, sier fotografen som tok bildet av treåringen Alyan Kurdi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyrkiske fotografen Nilufer Demir gikk langs en strand i Bodrum i Tyrkia tidlig onsdag morgen, da hun så en liten gutt ligge urørlig i strandkanten. Han hadde rød T-skjorte, blå shorts og svarte sko. Vannet skylte over det livløse ansiktet hans.

– Det var ikke noe jeg kunne gjøre for ham, sier Demir i et intervju med CNN Turk.

Demir som jobber som fotograf og reporter for det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan (DHA), forteller at hun skjønte at det eneste hun kunne gjøre var å dele hans skjebne med verden. Hun begynte å ta bilder.

– Jeg tenkte: Dette er den eneste måten jeg kan uttrykke hans stille skrik, sier fotografen til CNN.

Les også: Druknet gutt gir dystert bilde av flyktningkrisen

– Ingen ting som kunne hjelpe dem flyte

I sosiale medier har bildet av Alyan blitt brukt i illustrasjoner som denne. «Min drøm for verdens mødre... At vi alle kunne beskytte våre barn mot krig», skriver legen Esther Choo på Twitter.
I sosiale medier har bildet av Alyan blitt brukt i illustrasjoner som denne. «Min drøm for verdens mødre... At vi alle kunne beskytte våre barn mot krig», skriver legen Esther Choo på Twitter.

Den druknede gutten er identifisert som Aylan Kurdi (3) fra den kurdiske byen Ayn al-Arab, også kalt Kobani, i Syria. Sammen med familien sin flyktet han fra den krigsherjede byen der jihadister fra ekstremistgruppa IS nå styrer.

– Jeg følte smerte og sorg da jeg tok bildet, sier Demir til DHAs nettsider.

Litt lengre borte på stranden fant fotografen en druknet gutt til, som viste seg å være broren Galip (5).

– Galip lå 100 meter fra broren sin. Jeg gikk bort til ham. Jeg la merke til at ingen av dem hadde på seg redningsvester eller armringer, ingen ting som kunne hjelpe dem å flyte i vannet. Dette viser hvor dramatisk situasjonen var, sier hun ifølge DHA.com.

Senere har det kommet frem at også barnas mor omkom da gummibåten de satt i, kantret rett utenfor den tyrkiske byen. Faren Abudllah Kurdi er den eneste overlevende i familien.

Moren og de to guttene var tre av minst tolv syriske flyktninger som druknet utenfor Tyrkia samme dag, ifølge BBC.

Les også: Familien ville til Canada

– Jeg måtte bringe smerten videre

Bildet av den lille gutten som ligger urørlig i strandkanten i den tyrkiske feriebyen Bodrum, har rørt en hel verden. Det har blitt hyppig delt på Twitter med emneknaggen «KiyiyaVuranInsanlik», som betyr «menneskelighet skylt i land», og i medier i mange land.

– Han hadde et navn: Aylan Kurdi. Rask handling kreves. En mobilisering i hele Europa trengs raskt, skrev Frankrikes statsminister Manuel Valls på Twitter ifølge Reuters.

«Det rystende bildet som viser den sanne tragedien av flyktningkrisen», skrev den britiske avisen The Daily Telegraph, mens The Guardian skrev at bildet bringer den grusomme situasjonen mye nærmere.

«Dersom disse svært sterke bildene av et dødt syrisk barn skyldt i land på en strand ikke endrer Europas holdninger til flyktningene, hva vil da gjøre det?», spør avisen The Independent.

– Jeg trodde ikke bildet ville skape så mye oppmerksomhet da jeg tok det. Men den smerten jeg følte da jeg så Aylan, det eneste jeg hadde i tankene var at jeg måtte bringe denne smerten videre til folk. Jeg ville vise frem tragedien deres, sier Nilufer Demir ifølge CNN.

Les også: Flyktninghjelpen: – Folk har innsett alvoret

Personvernpolicy