Ungarn vil sette inn soldater mot flyktninger
Politiet i Ungarn tok i bruk tåregass mot flyktninger da det brøt ut opptøyer på et mottakssenter. Regjeringen i landet vurderer å sette inn militæret mot flyktningstrømmen ved grensen.
Migrantene på Balkan:
- Rundt 102.000 migranter og flyktninger ankom EU via Makedonia, Serbia, Bosnia og Hercegovina, Albania, Montenegro eller Kosovo mellom januar og juli i år – mot 8.000 i samme periode i fjor.
- Over halvparten av migrantene som kom til EU fra Balkan i første kvartal, var statsborgere fra Balkan.
- I sommer har det vært en kraftig økning i antall flyktninger, de fleste fra krigsherjede land som Syria, som kommer landruten gjennom Tyrkia og derfra den relativt korte sjøveien til Kos, Lesvos og andre greske øyer i Egeerhavet.
- 50.000 migranter og flyktninger kom sjøveien til Hellas i juli, mens 20.800 migranter ankom i forrige uke. Greske myndigheter har fraktet mange av dem til fastlandet, og herfra fortsetter reisen nordover for å søke asyl.
- En viktig rute går gjennom Makedonia, som siden midten av juni har registrert 42.000 migranter, de fleste av dem syrere på vei nordover.
- Mellom søndag og mandag kom 8.000 migranter, de fleste av dem flyktninger, frem til Serbia.
- Rundt 100.000 andre har krysset grensen til EU-landet Ungarn hittil i år. Bare mandag ankom 2.000 flyktninger og migranter Ungarn fra Serbia. Ungarske myndigheter er i ferd med å bygge et fire meter høyt piggtrådgjerde på grensen for å holde migrantene ute. Gjerdet skal stå ferdig 31. august.
(Kilder: AFP, NTB, Reuters)
Det er tatt i bruk tåregass mot opptøyer blant migranter på et mottakssenter, melder HIR TV, ifølge Reuters. Opptil 400 migranter som har krysset grensen fra Serbia til Ungarn, står bak opptøyene.
En politistyrke på 2.100 tjenestemenn blir nå sendt til Ungarns grense mot Serbia. Avgjørelsen om å beskytte grensene med militære styrker blir tatt i nasjonalforsamlingen i neste uke, opplyser en talsperson for regjeringen.
Opptil 3.000 daglig
Flere tusen flyktninger og migranter har tatt sjøveien til Hellas via Tyrkia og har krysset grensa sør i Ungarn for å ta seg videre nordover i Europa. Om få dager vil ungarske myndigheter ha ferdig piggtrådgjerdet som skal stenge migrantene ute.
Makedonia ga forrige helg opp forsøket på å regulere innreisene av flyktninger og migranter over grensa fra Hellas. Mange av dem har nådd Serbia, som er siste stopp før Ungarn og det grenseløse Schengen-området.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFlere enn 1.700 migranter ble samlet tirsdag i en leir i Miratovac i Serbia, i påvente av å kunne krysse grensa inn til Ungarn og videre til de velstående EU-landene som Tyskland og Sverige.
FN anslår at daglig kommer opptil 3.000 flyktninger, som ønsker å reise nordover i Europa, til å krysse grensa til Makedonia de neste månedene.
Største krise på 70 år
Det hersker stor bekymring for hvordan EU skal håndtere flyktning- og migrantkrisen, som er den verste siden andre verdenskrig.
Denne uken foregår det hektisk møtevirksomhet blant politikere i Europa om flyktningstrømmen, og krisen i Europa vil dominere møtet mellom politiske ledere fra Vest-Balkan og Tyskland i Wien torsdag.
Vest-Balkan har blitt enn av hovedrutene for flyktninger og migranter inn til EU.
Tyskland venter at det kommer opp mot 800.000 asylsøkere til landet i år som følge av krisen i Midtøsten og Sør-Europa. Statsminister Angela Merkel besøker onsdag asylmottaket i Heidenau, der 31 politifolk ble skadd i sammenstøt med en gruppe høyreekstreme i helgen.
Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve skal møte FNs høykommissær for flyktninger for å diskutere krisen.