Meny

Tyskland forenkler asylprosessen for syrere

En gruppe migranter venter på å gå av et italiensk skip i Sicilia. Illustrasjonsfoto: Antonio Parrinello (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som første EU-land har Tyskland sluttet å returnere syriske asylsøkere til deres første ankomstland i Unionen, samtidig som rekordmange migranter kommer til Europa.

Dublin-avtalen slår fast at asylsøknader skal behandles i det EU-landet asylsøkerne først ankom. Den muligheten har imidlertid Tyskland sluttet å benytte seg av, opplyser landets migrasjons- og asyldirektorat.

– For EU-kommisjonen er dette en anerkjennelse av at vi ikke kan la medlemslandene ved de ytre grensene håndtere det store antallet asylsøkere alene, sier kommisjonens talskvinne Natasha Bertaud.

Millioner på flukt

Krigen i Syria har drevet over 4 millioner mennesker på flukt til nærområdene, og bidratt til en stor økning i migranter som krysser Middelhavet til Europa.

I årets sju første måneder ble 57 syrere uttransportert fra Norge i henhold til Dublin-avtalen, ifølge Politiets utlendingsenhet.

Avtalen betyr i praksis at land som Hellas og Italia mottar store mengder søknader fra migranter.

Antallet som har tatt seg over Middelhavet til de to landene så langt i år nærmer seg 300.000, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Over 2.370 har mistet livet på veien.

Bygger gjerde

Men også andre land begynner å merke presset. Ungarn jobber for tiden på spreng med å bygge et gjerde som skal stanse migranter som forsøker å ta seg inn i landet, og dermed EU, fra Serbia.

Landet har så langt i år registrert over 100.000 migranter, sammenlignet med 43.000 i hele 2014. Den siste tiden har over 2.000 mennesker krysset grensen daglig der gjerdet ennå ikke er ferdigstilt.

Unntakstilstand

Forrige uke erklærte Makedonia unntakstilstand og satte inn militæret for å få kontroll over grensen til Hellas. Det førte til opprør langs grensen.

– Vi ble stanset i Makedonia i to dager. Uroen var forferdelig. Politiet brukte våpen og tåregass. Jeg så en gammel kvinne som ble slått og fratatt penger og dokumenter, sier en 29 år gammel mann fra Mosul i Irak til AFP.

UNHCR anslår at rundt 3.000 migranter kommer til å ta seg inn i Makedonia hver dag i tiden som kommer.

Storbritannia strammer inn

Samtidig som Tyskland forenkler behandlingen av asylsøknader for syrere, truer Storbritannia med strengere straffer for migranter som tar seg ulovlig inn i landet fra den franske havnebyen Calais.

– Alle som tror Storbritannia er svakt, bør ikke være i tvil: Hvis du er her ulovlig, vil vi iverksette tiltak for å hindre deg i å arbeide, leie bolig, åpne bankkonto og kjøre bil, sier innvandringsminister James Brokenshire.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus