Børge Brende: – Tyrkias rolle mot IS er avgjørende

Tyrkias flagg (t.h.) blant de andre Nato-landenes flagg utenfor forsvarsorganisasjonens hovedkvarter i Belgia.
Tyrkias flagg (t.h.) blant de andre Nato-landenes flagg utenfor forsvarsorganisasjonens hovedkvarter i Belgia. Foto: Francois Lenoir / Reuters

Norske myndigheter uttrykker støtte til Tyrkia etter at landet har trappet opp offensiven mot IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia og krigen i nabolandet

* Tyrkia huser rundt 2 millioner flyktninger fra nabolandet Syria.

* Tyrkia har sendt humanitær hjelp for rundt 1,8 milliarder kroner til Syria og Irak.

* Tyrkia tillot under IS' beleiring av den syriske grensebyen Kobani at irakisk-kurdiske soldater krysset grensen fra tyrkisk side for å delta i kampen mot IS om byen.

* Forrige uke innledet Tyrkia en luftkrig mot IS i Syria, få dager etter et selvmordsangrep som kostet over 30 menneskeliv i grensebyen Suruc i Tyrkia.

* Etter lang tids motstand ga Tyrkia samtidig grønt lys for at amerikanske kampfly kan bruke basen Incirlik, som ligger tett ved den tyrkisk-syriske grensen, til luftangrep mot IS i Syria og Irak.

NATOs artikkel 4

* Artikkel 4 i Atlanterhavspakten i NATO slår fast at «partene vil rådslå med hverandre når som helst en av dem mener at noen parts territoriale ukrenkelighet, politiske uavhengighet eller sikkerhet er truet.»

* Tyrkia har gjort bruk av artikkel 4 fire ganger, i 2003 i forkant av Irak-krigen og tre ganger i forbindelse med krigen i Syria – to ganger i 2012 og senest denne uka.

* Bruk av artikkel 4 medfører konsultasjoner. Den følges ikke automatisk av artikkel 5, som slår fast NATOs prinsipp om felles forsvar. Artikkel 5 er kun blitt anvendt én gang, av USA etter terrorangrepene i 2001.

(Kilder: NATO, Ritzau)

(NTB)


– Tyrkias aktive rolle i kampen mot ISIL [Den islamske staten (IS), journ. anm.] er helt avgjørende for å lykkes. Det er derfor positivt at Tyrkia nå ser ut til å styrke sin innsats ytterligere, skriver utenriksminister Børge Brende (H) i en e-post til ABC Nyheter.

Mandag i forrige uke utførte en ung tyrkiske statsborger, angivelig med tette bånd til IS, en selvmordsaksjon som tok livet av 32 mennesker i den tyrkiske grensebyen Suruc. Få dager senere innledet Tyrkia en luftkrig både mot IS i Syria og mot den kurdiske separatistgruppen PKK. Dette til tross for at sekulære PKK og islamistiske IS er bitre fiender.

Les også: Stoltenberg sier debatt om Tyrkia på sin plass

Norges utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Utenriksdepartementet.
Norges utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Utenriksdepartementet.

– Vi tar avstand fra terrorhandlinger - dette har vi dessverre sett flere tilfeller av i Tyrkia i uken som gikk - både selvmordsangrepet mot ungdommer i Suruc, drap på politi og angrep på militæret. Slike handlinger reagerer vi på. Alle land har rett til å forsvare seg mot slike angrep, skriver utenriksministeren.


– Rett til å forsvare seg

Tyrkia har også angrepet PKK-mål, blant annet i Nord-Irak. Regjeringen til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har ført fredssamtaler med den fengslede PKK-lederen Abdullah Öcalan, men dialogen har ennå til gode å munne ut i en avtale.

– Tyrkia har rett til å treffe nødvendige tiltak mot terrorangrep og å forsvare egne interesser. Det er imidlertid viktig at reaksjonen er forholdsmessig, og at Tyrkia ikke bidrar til å trappe opp konflikten. Landet har siden januar 2013 hatt en tilnærmingsprosess med kurdiske representanter. Det er viktig at denne prosessen blir ført videre til tross for det som skjer nå.

Les også: – Kan endre maktbalansen i Syria

Den kurdiske militsen YPG i Syria uttalte mandag at fire av deres krigere ble såret i et tyrkisk artilleriangrep mot landsbyen Zur Maghar nord i Syria. Tyrkiske myndigheter avviste at de sto bak angrepet.

– Jeg forutsetter at tyrkiske angrep ikke rettes mot vilkårlige kurdiske aktører, men kun mot aktører som er direkte involvert i spesifikke terroraksjoner. Kurdiske styrker i Syria, så vel som i Irak, har spilt en viktig rolle i å slå ISIL tilbake, skriver Brende.


– Norge støtter Tyrkia

Tirsdag avholdes et ekstraordinært møte i Natos faste råd i Brussel, på oppfordring fra Tyrkia.

– Konsultasjoner om aktuelle sikkerhetsspørsmål er en viktig del av NATO-samarbeidet. Tirsdagens møte i Natos råd har et slikt formål, skriver utenriksministeren.

Den tyrkiske regjering viser til artikkel fire i NATO-traktaten som gir et medlemsland anledning til å konsultere de andre medlemmene når grenser trues og sikkerheten er under press.

– Det er naturlig at Tyrkia ønsker å konsultere sine allierte i denne alvorlige situasjonen. Jeg forventer at Tyrkia gir en grundig redegjørelse for situasjonen og den siste utviklingen, samt om de tiltak landet har iverksatt. Fra norsk side vil vi uttrykke solidaritet med og støtte til Tyrkia. Tyrkia har rett til å treffe nødvendige tiltak mot terrorangrep og å forsvare egne interesser.
Les også: – Tyrkia og USA vil opprette IS-fri sone

Det er ikke ventet at Tyrkia vil be om støtte fra fly eller bakkestyrker.

Tyrkia har allerede trappet opp det militære samarbeidet med USA i kampen mot IS. Tyrkerne har sluttet seg til den amerikanskledede bombingen av IS-stillinger i det nordlige Syria og har gitt amerikanske kampfly anledning til å bruke flybasen Incirlic som utgangspunkt for toktene mot IS.

– Det er positivt at Tyrkia trapper opp innsatsen mot ISIL ytterligere. Relatert til kurdiske interessert vil Norge slå fast at det er avgjørende at den tyrkiske reaksjonen er forholdsmessig og at den ikke bidrar til å trappe opp konflikten ytterligere, skriver Brende.

Øvrige kilder: NTB, AFP.

Personvernpolicy