IS tjener på tyrkisk krig mot PKK

<p>Tyrkisk politi arresterer ungdommer som demonstrerte mot IS' terrorangrep i Suruc og mot det de kaller regjeringens støtte til IS.</p>
Tyrkisk politi arresterer ungdommer som demonstrerte mot IS' terrorangrep i Suruc og mot det de kaller regjeringens støtte til IS. Foto: Yagiz Karahan / Reuters

Tyrkiske myndigheter planlegger nye angrep både mot IS og mot PKK etter den dramatiske opptrappingen de siste dagene. Men IS tjener mest på at også kurderne angripes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har gitt instrukser om en tredje serie med luftangrep i Syria og Irak. Luft- og bakkeoperasjonene er i gang, sa Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu på en pressekonferanse i Ankara lørdag.

Både fredag kveld og natt til lørdag gjennomførte Tyrkia flere luftangrep mot den såkalte Islamske staten (IS) i Syria og baser til den militante fløyen av det kurdiske arbeiderpartiet PKK i Nord-Irak.

Ifølge Davutoglu vil luftangrepene fortsette så lenge det fins en trussel mot Tyrkia. Tyrkiske sikkerhetsstyrker har siden fredag også pågrepet 590 personer som antas å ha en tilknytning til IS eller PKK, opplyste han.

Snuoperasjon

På få dager har Tyrkia snudd og kastet seg inn i kampen mot IS, som har okkupert store deler av Irak og Syria på den andre siden av Tyrkias grenser.

Det var terrorangrepet mot unge frivillige i Suruc mandag som kostet 32 mennesker livet, som førte til at Tyrkia ga USA tillatelse til å bruke Incirlik-basen mot IS, sluttet seg til koalisjonen mot IS og iverksatte bombing av IS.

Men samtidig gikk Tyrkia til aksjon med bombetokt i Irak og razziaer i tyrkiske byer mot PKK, som er en del av den kurdiske alliansen som er den mest effektive bakkestyrken mot IS både i Irak og Syria.

Davutoglu sa lørdag at han hadde snakket med Massoud Barzani, som er president for den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak, og fått hans støtte til operasjonen mot PKK.

Barzanis kontor sa derimot at den kurdiske lederen hadde uttrykt sin misnøye med den farlige opptrappingen og fordømt angrepet på PKK, ifølge en pressemelding fra Arbil.

Angrepene mot PKK setter en stopper for den skjøre fredsprosessen og våpenhvilen mellom partene de siste årene, som blant annet gjorde at PKK kunne delta i kampen mot IS.

IS tjener mest

Tyrkia-eksperter mener at det er IS som tjener mest på den tyrkiske opptrappingen, fordi det er viktigere for dem at deres fremste motstandere på bakken blir rammet, enn at de selv får noen bomber i hodet.

– Jeg tror at IS kommer til å tjene på dette. I stedet for at styrkene samles mot IS, kommer de til å bekjempe hverandre, sier Helin Sahin i Palmecentret til TT.

Både vestlige allierte som USA og europeiske land og de tyrkiske kurderne har lenge beskyldt Tyrkia for å være passiv i kampen mot IS, blant annet ved å la fremmedkrigere passere gjennom landet og ved å la IS operere i Tyrkia.

Den tyrkiske lunkenheten har sin bakgrunn i at Tyrkia lenge har støttet opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad, og at kurdisk separatisme og en mulig kurdisk stat langs grensa anses som en verre trussel enn IS.

Det viste seg også lørdag kveld da tyrkisk politi tok i bruk vannkanoner og pepperspray for å spre demonstranter i Ankara som protesterte mot IS og mot regjeringen som de beskylder for å stå i ledtog med IS.

Kurderne mest effektive

I Irak og Syria, blant annet i kampen om Kobani på grensa til Tyrkia, har kurdiske styrker vist seg som de eneste effektive mot IS på bakkeplan. Den USA-ledede bombingen av IS kan ikke alene vinne kampen, og kurdernes væpnede gren YPG, en søsterorganisasjon av PKK, er blitt USAs nærmeste allierte på bakken.

De syriske regjeringssoldatene har den siste tiden vært drevet fra skanse til skanse av opprørerne mens regimet slipper tønnebomber på sivile, og i Irak ble den irakiske hæren jaget på flukt da IS inntok byer som Mosul i fjor og Ramadi i år.

Den har bare hatt minimal framgang når den har prøvd å slå tilbake, mens den irakisk-kurdiske Peshmerga-styrken har klart å hindre IS i å erobre den kurdiske regionen i Nord-Irak. (©NTB)

Personvernpolicy